Pacientii oncologici ameninta Ministerul Sanatatii cu plangere penala

Acestia sunt nemultumiti de faptul ca autoritatile intarzie accesul gratuit la investigatii si nu pot asigura continuitatea tratamentelor.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

Problemele cu care se confrunta pacientii cu afectiuni oncologice par sa nu se mai sfarseasca, in ciuda numeroaselor proteste ale acestora. Zilele trecute, la Brasov, cu prilejul Conferintei Nationale a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, problemele cu care acesti pacienti se confrunta in ceea ce priveste accesul la tratament au fost, din nou, puse pe tapet. Presedintele organizatiei, Cezar Irimia, a spus chiar, ca exista posibilitatea ca in viitorul apropiat, sa fie facuta o plangere penala impotriva Ministerului Sanatatii, pentru ca in calitatea sa de autoritate responsabila nu asigura accesul la tratament si continuitatea acestuia. „Lipsa fondurilor determina intarzierea accesului gratuit la investigatii pana la 4 luni, iar unii dintre pacienti nici nu mai prind aceste investigatii pentru stabilirea liniei terapeutice bazata pe dovezi, deoarece decedeaza. Intreruperea tratamentelor in desfasurare, generata de o politica proasta a preturilor si a exporturilor paralele, va determina in cel mai scurt timp pacientii si federatia sa faca plangere penala impotriva Ministerului Sanatatii, responsabil pentru asigurarea continuitatii acestor tratamente”, a declarat Cezar Irimia.

 

farmacie medicamenteAcesta a reamintit ca la toamna vor expira contractele cost-volum, ceea ce va afecta  in mod direct si continuitatea asigurarii tratamentelor pentru bolnavii de cancer. „Pe noi ne ingrijoreaza ca vom avea o intrerupere pana ce se va negocia din nou. Nu stim ce se va intampla pana la urma. In ultimii ani, in UE au fost introduse 62 de medicamente noi pentru tratarea cancerului, iar in Romania au intrat doar 7 pe lista de medicamente compensate. Planul national comprehensiv pentru cancer, lansat in luna aprilie sub patronajul premierului, inca nu este aprobat de Guvern, desi termenul limita anuntat initial este 31 iunie. De luni de zile pacientii hematologici sunt cu tratamente oprite. Medicii nu stiu ce sa mai faca. Unii si-au dat demisia din comisii. Sunt probleme cu 14 medicamente din hematologie-oncologie. Inca de anul trecut au inceput sa dispara dupa ce acel ordin 75 a inceput sa isi arate efectele dezastruoase fata de noi”, a mai declarat Cezar Irimia.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgAcesta si-a manifestat, totodata, ingrijorarea fata de amanarea punerii in aplicare a ordinului privind recalcularea preturilor la medicamente.

In timp ce Colegiul Farmacistilor din Romania a salutat decizia ministrului, apreciind-o ca realista si echilibrata, FABC isi arata ingrijorarea fata de consecintele acestei amanari. „Am aflat cu stupoare ca domnul ministru al Sanatatii a amanat Ordinul 75 pana in noiembrie, lucru care ne ingrijoreaza, pentru ca in noiembrie va fi ca o avalansa care ne va ingropa daca el va fi aplicat, din cauza ca vor disparea si mai multe medicamente de pe piata. Aceasta tergiversare a luarii unei hotarari denota o slabiciune a ministerului si inclusiv a Guvernului. Aceasta amanare pe noi ne ingrijoreaza, nu ne avantajeaza cu nimic, dimpotriva va fi avalansa care ne va acoperi”, sustine presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din Romania.

Ministerul Sanatatii a precizat insa intr-un comunicat ca tocmai grija fata de pacienti si teama ca retragerea de pe piata a unor medicamente ar impiedica accesul la tratament al acestora a determinat amanarea, intrucat „la preluarea mandatului de catre ministrul Vlad Voiculescu, pe data de 20 mai, recalcularea preturilor nu incepuse. Conform aceluiasi Ordin 75, recalcularea preturilor si introducerea lor in sistemul electronic de decontare al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu poate dura mai putin de 60 de zile. Din motivele enumerate, ministrul Vlad Voiculescu a decis amanarea aplicarii ordinului pentru a nu periclita siguranta pacientilor si accesul acestora la tratament”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*