Cancerul de piele ar putea fi recunoscut ca boala profesionala
Doua asociatii au anuntat ca au finalizat deja un proiect de lege in acest sens, care a fost prezentat Comisiei pentru Sanatate din Camera Deputatilor.
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Societatea Romana de Dermatologie au incheiat, recent, o campanie ampla de prevenire a cancerului de piele. In cadrul acestei actiuni au demarat si demersurile necesare pentru ca aceasta afectiune sa fie inclusa in lista bolilor profesionale. In acest sens, reprezentantii celor doua organizatii, care reprezinta medici si pacienti, au pus la punct un proiect de lege care a fost prezentat Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, odata cu raportul final referitor la rezultatele recent incheiatei campanii de prevenire.
Proiectul de act normativ se refera la persoanele care, pe timpul verii, sunt nevoite sa isi petreaca mult timp afara, sub actiunea razelor solare, in cadrul programului de lucru, persoane care fac parte din categoria celor mai expuse la riscul de a face cancer de piele.
Referitor la acest proiect, Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, a precizat ca „acel cancer de piele care va fi depistat la cei care se expun prin prisma meseriei, de exemplu constructorii pe schele, trebuie sa fie considerat o boala profesionala. Ei nu au vrut sa se expuna, dar asta le este meseria. Chiar daca s-au protejat, lucrand prelungit in raze ultraviolete, normal ca pot dezvolta aceasta forma de cancer”.
La randul sau, medicul Sorin Tiplica, reprezentant al Societatii Romane de Dermatologie, spune ca aceasta initiativa nu a aparut doar in Romania si ca in alte tari europene cancerul de piele este deja recunoscut ca boala profesionala. In acest sens, a dat exemplul Germaniei, unde aceasta recunoastere s-a realizat ca urmare a demersurilor facute de medicii dermatologi si cei de medicina muncii. „Expunerea profesionala la ultraviolete poate sa induca dezvoltarea de cancer. Incercam sa raliem legislatia din tara noastra la standardele care exista in Europa. Cei mai avansati sunt medicii dermatologi si medicii de medicina muncii din Germania, care au promovat aceste standarde si se vad deja rezultatele. Impreuna cu colegii din celelalte tari europene incercam sa implementam aceste rezultate si la noi in tara, iar primul pas este avertizarea populatiei, dar trebuie sa si implementam aceste standarde, sa incercam sa le dam si o haina legislativa”, a precizat medicul dermatolog
Rezultatele ultimului studiu realizat de FABC arata ca 90 la suta dintre romani nu au fost la un control dermatologic in ultimul an, cu toate ca jumatate dintre ei sunt constienti ca alunitele pot reprezenta un pericol pentru sanatatea pielii. Mai mult de atat, 81 la suta dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani nu isi verifica niciodata alunitele de pe corp, in acelasi mod procedand si 33 la suta dintre romanii cu varste peste 30 de ani.
Exista diferite forme de cancer de piele pentru care soarele si razele solare reprezinta cauzele principale. De departe, cea mai cunoscuta forma de cancer de piele este cancerul negru al pielii, melanomul malign, insa termenul de cancer de piele este o denumire colectiva pentru diferite boli maligne ale pielii. Orice expunere prelungita la soare distruge materialul genetic al celulelor pielii si, desi regenerarea constituie un proces continuu, aceasta nu poate face fata, intotdeauna, distrugerilor. Uneori, modificarile devin permanente, se inmultesc si conduc la aparitia cancerului.
Depistat in faza incipienta, cancerul de piele este vindecabil aproape suta la suta si de aceea este foarte importanta efectuarea unui control dermatologic, mai ales in situatia in care se constata ca alunitele de pe corp isi modifica forma sau culoarea, sau daca pe piele apar alunite noi cu forme neregulate.