Proiect pentru infiintarea Institutului National de Pregatire pentru Situatii de Urgenta

12 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Acesta ar urma sa functioneze la Targu Mures, cu filiale in fiecare judet, in scopul instruirii de personal abilitat sa intervina in astfel de situatii si de a dezvolta colaborarea intre diferite structuri in cazuri de urgenta.

 

bolnav salvat de elicopter prin nameti (4)Numeroase evenimente nedorite petrecute in ultima vreme au demonstrat ca, din pacate, sistemul de interventie in situatii de urgenta nu functioneaza intotdeauna cu eficienta maxima. Iar asta, nu neaparat din cauza slabei pregatiri a celor abilitati sa intervina, ci a sincopelor privind colaborarea intre structurile mobilizate in astfel de cazuri. Este de ajuns sa reamintim accidentul aviatic din Apuseni, in care a fost implicata o echipa medicala care se deplasa pentru a efectua o prelevare de organe, sau de elicopterul SMURD cazut in apele lacului Siutghiol, accident in care pilotul buzoian Petre Catuneanu, copilotul si membrii echipajului medical care ii insotea si-au pierdut viata pentru ca nu au putut fi salvati la timp, desi aparatul se prabusise la cateva sute de metri de mal. Cel mai recent si mai tragic eveniment, incendiul petrecut pe 30 octombrie 2015 in clubul Colectiv, in urma caruia si-au pierdut viata 63 de persoane, a generat, de asemenea, numeroase critici asupra modului in care s-a intervenit in primele momente.

Mau mult sau mai putin voalat, aceste sincope au fost recunoscute si de autoritati. In consecinta s-a infiintat un departament special pentru situatii de urgenta dupa accidentul din Apuseni, s-au realizat noi protocoale si s-au pus la punct noi strategii pentru ca interventia in astfel de situatii sa fie una cat mai eficienta, dar rezultatele tot nu sunt pe masura asteptarilor.

 

smurd-politia-ambulantaO noua initiativa in acest sens vine din partea presedintelul Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, Florin Buicu. Originar din targu Mures, acesta a declarat ca are ca prioritate pentru acest an realizarea si adoptarea unui proiect legislativ privind infiintarea Institutului National de Pregatire pentru Situatii de Urgenta. Institutul ar urma sa se infiinteze la Targu Mures, pe considerentul ca aici a fost infiintat SMURD-ul, serviciu care s-a extins apoi in toata tara, medicii de aici si personalul de interventie din cadrul celorlalte structuri fiind primii care au fost instruiti si pregatiti pentru a actiona in sistem integrat in astfel de situatii. Asadar, la Targu Mures ar urma sa functioneze „cartierul general”, insa institutul va avea filiale in fiecare judet si in municipiul Bucuresti, unde se va efectua atat partea de pregatire cat si verificarea insusirii acestei pregatiri.

 

Florin Buicu

Florin Buicu

Conform precizarilor facute de initiatorul proiectului legislativ, de instruirea specifica in cadrul institutului vor beneficia atat personalul medical din spitale si paramedicii SMURD, cat si pompierii, politistii, jandarmii si alte categorii de personal care itervin in situatii de urgenta.

Un accent important ar urma sa fie pus pe colaborarea dintre aceste structuri, pentru ca „aceste categorii diferite de specialitati trebuie sa invete sa lucreze impreuna, intr-un mod integrat, in rezolvarea situatiilor de urgenta”, dupa cum a explicat Buicu.

Acesta si-a mai argumentat optiunea pentru Targu Mures ca sediu central pentru acest institut, prin faptul ca „aici avem Centrul National de Pregatire pentru Personalul Medical, unde exista dotarile necesare si simulatoare, unde in momentul de fata se pregatesc cei care intervin in urgenta. Targu Mures a fost un model si pentru alte tari, astfel incat modelul de functionare al SMURD, respectiv modelul de functionare al echipelor care intervin in situatii de urgenţa este copiat si in alte tari”.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*