Activitățile sportive, extrem de necesare în urma unui infarct

Exercițiile fizice sunt recomandate cel puțin de două ori pe săptămână, inactivitatea sporind riscurile unui nou atac de cord, care poate fi fatal.

 

Un studiu prezentat recent în fața Societăţii Europene de Cardiologie demonstrează că o persoană care se recuperează după un infarct miocardic trebuie să-şi reia activităţile sportive sau să se apuce de ele și în niciun caz să rămână inactivă, întrucât activitatea fizică reduce la jumătate riscul de deces în următorii patru ani. La această concluzie s-a ajuns după monitorizarea a peste 22.000 de subiecți din Suedia, cu vârste între 18 şi 74 de ani, în anii care au urmat după un infarct.
Este bine cunoscut că persoanele active fizic prezintă un risc mai scăzut de a suferi un atac cardiac şi au mai multe şanse de a avea o viaţă îndelungată. Totuşi, noi nu cunoaştem incidenţa exerciţiului fizic la oameni după un atac cardiac” , a declarat profesorul Orjan Ekblom, de la Şcoala de ştiinţe ale sportului şi sănătăţii din Stockholm.

 

Acesta a arătat că, în medie, în cei patru ani care urmează după un infarct, mortalitatea a fost de 2,82% pe an la persoanele care nu aveau activitate fizică şi au menţinut acest regim de viaţă, faţă de 1,14% pe an la cele care și-au sporit activitatea fizică. Mortalitatea cea mai scăzută a fost constatată la persoanele care făceau deja sport şi au continuat, fiind vorba de un procent de doar 0,75% pe an, mult mai mic decât la cele care şi-au redus activitatea fizică, respectiv 1,27% pe an.

„A face exerciţiu fizic de două ori sau mai multe pe săptămână ar trebui să le fie recomandat în mod automat pacienţilor care au suferit un atac cardiac”, declarat prof. Orjan Ekblom, în cadrul unui congres privind prevenţia afecţiunilor cardiovasculare al Societății Europene de Cardiologie a
Totuşi, acesta a adăugat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a descoperi dacă există un tip de activitate fizică care ar fi benefică în mod special, în cazul pacienților care au suferit un infarct.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*