Primul progres în tratarea sindromului Guillain-Barré

O echipă de cercetători japonezi a descoperit că un medicament folosit în tratarea unor boli rare este eficient și în cazul unor pacienți cu acest sindrom.

 

Un grup de cercetători japonezi a descoperit un tratament pentru cazurile cele mai grave de sindrom Guillain-Barré, acesta fiind primul progres înregistrat în 25 de ani de studii pentru tratarea acestei boli neurologice autoimune.

Sindromul Guillain-Barré, care în ultimii ani a fost asociat şi unor complicaţii date de virusul Zika, determină slăbiciune musculară şi paralizie a organelor şi a extremităţilor, provocând moartea a 4% dintre pacienţi. Cercetarea, realizată de Universitatea din Chiba, arată că utilizarea medicamentului Eculizumab, folosit deja în tratarea unor boli rare, este la fel de eficientă şi împotriva acestui sindrom, ajutând la accelerarea recuperării pacienţilor.

 

Studiul a fost dezvoltat pe parcursul a 24 de săptămâni, în 13 spitale japoneze unde pacienţii cu cazuri severe de Guillain-Barré au fost trataţi cu medicamentul Eculizumab sau cu placebo.

Din a patra săptămână, peste 60% dintre pacienţii care au luat medicamentul au început să meargă independent, comparativ cu cei 45% din grupul placebo. La încheierea tratamentului, 72% dintre pacienţii din primul grup au putut să alerge, în timp ce doar 18% din al doilea grup au putut să facă acest lucru.

Potrivit studiului, publicat în revista medicală britanică The Lancet Neurology, 70% dintre pacienţi se puteau mişca independent după şase luni de la începerea tratamentului. Cercetătorii spun că este nevoie însă de alte teste, efectuate pe un număr mai mare de pacienţi, pentru ca rezultatele să poată fi considerate certe.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*