Cele mai performante computere din lume, angrenate în lupta cu coronavirusul

Scopul acestora este acela de a-i ajuta pe oameni ide știință să dezvolte cât mai rapid un tratament cât mai eficient, având capacitatea de a prelucra în timp scurt cantități foarte mari de date.

 

În această perioadă supercomputerele aflate în dotarea diverselor instituții din întreaga lume sunt utilizate cu preponderență pentru a-i ajuta pe cercetători să identifice un tratament eficient împotriva infecțiilor cauzate de noul coronavirus. Aceasta pentru că întregul proces presupune și prelucrarea unei cantități impresionante de date, operațiune care ar fi imposibil de realizat fără ajutorul computerelor. Cantitatea de date este prea mare pentru computerele obișnuite, astfel că este nevoie să se apeleze la dispozitivele cele mai puternice și mai performante, care au capacitatea de a prelucra în câteva zile o cantitate de date pe care un computer obișnuit ar proces-o în mai multe luni.

Profesorul Peter Coveney de la University College London, unul dintre cercetătorii angrenați în aceste studii, spune că este nevoie să fie analizate biblioteci întregi cu potenţiale medicamente antivirale, inclusiv cele care au fost deja autorizate în tratarea altor boli, iar supercomputerele sunt vitale pentru această operațiune. „Folosim imensa putere a supercomputerelor pentru a căuta rapid un număr mare de compuşi potenţiali, care ar putea inhiba noul coronavirus, utilizând din nou aceleaşi computere, dar cu algoritmi diferiţi, pentru a perfecţiona acea listă de compuşi cu cea mai bună afinitate de legare. În acest fel, identificăm compuşii cei mai promiţători înainte de investigaţiile ulterioare, efectuate într-un laborator tradiţional, pentru a găsi cel mai eficient tratament sau vaccin”, a explicat acesta.

 

Este vorba de o colaborare la nivel internațional, în cadrul căreia cercetătorii au acces la cel mai rapid supercomputer din lume de la Laboratorul Naţional Oak Ridge din Statele Unite, şi la al nouălea cel mai rapid supercomputer, din Germania. Dispozitivele pot avea un rol important în acest proces prin identificarea proteinelor virale, sau a părţilor unor proteine, care stimulează imunitatea în vederea dezvoltării unui vaccin. De asemenea, supercomputerele pot studia răspândirea virusului în cadrul comunităţilor şi pot analiza originea şi structura acestuia, dar şi modul în care interacţionează cu celulele umane.

Acesta este un mod mult mai rapid de identificare a tratamentelor adecvate în comparaţie cu procesul obişnuit de dezvoltare a medicamentelor. În mod normal, procesul dintre descoperirea unui medicament şi comercializarea lui reprezintă pentru companiile farmaceutice o pierdere de timp de 12 ani şi un cost de două miliarde de dolari, însă noi rescriem regulile utilizând computere puternice, pentru a găsi un ac într-un car cu fân într-o fracţiune din acel timp şi cost”, a mai explicat specialistul britanic.

 


Adaugati un comentariu


 

*