Comerțul ilegal cu medicamente va „înflori” odată cu apariția tratamentului sau vaccinului împotriva Covid-19

Directorul Interpol spune că cererea pe piața internațională va fi imensă, iar în acest context vor apărea foarte multe produse contrafăcute și va crește rata criminalității la nivel global.

 

Jurgen Stock

În timp ce toată omenirea așteaptă cu sufetul la gură momentul în care un tratament sau un vaccin împotriva noului coronavirus va fi creat în laboratoare, investigatorii de la Interpol își fac griji, pentru că piața internațională va fi inundată atunci de medicamente contrafăcute. Avertismentul vine din partea directorului instituției, Jurgen Stock, care a atenţionat asupra unei creşteri drastice a comerţului ilegal cu produse medicale contrafăcute, odată ce va apărea la orizont un vaccin sau un tratament împotriva noului coronavirus.

Stock spune că, în cazul în care va fi dezvoltat un vaccin împotriva Covid-19, răufăcătorii vor încerca să exploateze volumul mare de cerere, inundând pieţele cu medicamente contrafăcute. Aceștia deja încearcă să profite la maxim de situația creată, dovadă că deja au apărut pe piață echipamente de protecţie personală necertificate, inclusiv măşti faciale, sau produse contrafăcute destinate dezinfectării mâinilor.

Va veni un nou mare val, un val global, imediat ce se va profila un vaccin sau un tratament. Răufăcătorii care operează pe plan global s-au adaptat rapid la pandemie, în sensul că exploatează noile temeri şi preocupări ale oamenilor şi trebuie să-şi reprofileze activităţile criminale”, a explicat directorul Interpol.

 

Jurgen Stock a atras atenţia și asupra problemei eliminării deşeurilor spitaliceşti, semnalând o creştere a tentativelor unor grupuri de crimă organizată din Asia de a pătrunde pe această piaţă și anticipând că acest lucru se va întâmpla în scurt timp şi în alte părţi ale lumii.

Directorul Interpol a explicat, de asemenea, că infractorii vor încerca să profite de pandemie şi să-i înşele pe vârstnici, dându-se drept rude care au nevoie de bani. El a avertizat, de asemenea, că în contextul în care foarte mulți oameni lucrează de acasă în perioada pandemiei, va creşte și nivelul de criminalitate informatică.

În general, pandemia ar putea da un impuls pe termen lung criminalităţii pe plan global, în condiţiile în care unii dintre cei rămaşi fără mijloace de trai ar putea recurge la infracţiuni. Oamenii vor căuta surse de venit noi, cu caracter ilegal”, a punctat Stock.

 


Adaugati un comentariu


 

*