Jumatate din medicamentele cumparate online sunt contrafacute

8 iunie 2017 | 0 comentarii |

Primul Raport de monitorizare privind comertul online cu medicamente din surse necontrolate din Romania a fost lansat la Conferinta „Piata neagra a medicamentelor si criza din piata pharma”.

 

medicamente-onlineProfesionisti din industria farma (producatori de medicamente, organizatii profesionale, distribuitori), autoritati din domeniu, sociatii de pacienti, profesionisti din domeniul sanatatii (medici, farmacisti) si jurnalisti au dezbatut, ieri, la Conferinta „Piata neagra a medicamentelor si criza din piata pharma, riscurile la care se expun romanii care isi cumparat tratamentele de pe internet.

Evenimentul a debutat cu prezentarea primului Raport de monitorizare privind vanzarea pe internet a unor medicamente importante si evalueaza situatia  a comercializarii ilegale pe internet a unor medicamente care se elibereaza cu prescriptie medicala. Un fenomen periculos si greu de controlat, care genereaza un risc ridicat pentru sanatatea publica, daca avem in vedere ca in Romania, doar una din 20 de farmacii online este autorizata si fuctioneaza legal, iar jumatate dintre medicamentele comercializate pe net sunt contrafacute.

Din pacate, lipsa medicilor din anumite specialitati si crizele repetate de anumite medicamente din spitale si din farmacii ii determina pe oamenii disperati sa recurga la astfel de solutii, pentru a se putea trata, in special in cazul unor boli grave, al bolilor rare si chiar pentru procurarea unor vaccinuri incluse in schema de imunizare.

 

medicamente-bani-stetpscopDin 174 de produse monitorizate in Raportul Media Kompass, destinate pacientilor oncologici, au fost identificate anunturi de vanzare sau cumparare pentru 41 dintre acestea. Au fost centralizate 2.663 de anunturi pentru aceste medicamente si s-a descoperit ca peste 50% dintre ele se refereau la produse folosite in tratamentul cancerului renal, de ficat, al tumorilor neuroendocrine ale pancreasului, al cancerului tiroidian sau al cancerului bronho-pulmonar.

In cazul a 219 medicamente aflate pe lista de discontinuitati a ANMDM, 36 erau vandute online. Raportul a identificat 628 de anunturi de vanzare/cumparare care vizau, printre altele, medicamente utilizate in tratarea mielomului multiplu sau a limfomului (334 de anunturi), a disfunctiei erectile (118) sau medicamente pentru prevenirea formarii si dezvoltarii cheagurilor de sange in interiorul vaselor sangvine (59).

Anunturi de vanzare sau cumparare au fost descoperite si pentru medicamente din Programul National pentru Boli Rare (21 de anunturi) sau pentru vaccinurile incluse in Programul National de Vaccinare (18 anunturi).

 

Dan Zaharescu - ARPIM

Dan Zaharescu – ARPIM

Cei mai expusi riscurilor comertului ilegal de medicamente sunt pacientii cu cancer. Cercetarea a relevat ca traficantii imita originalul, pentru a insela cumparatorul, insa medicamentele sunt fabricate clandestin, fara niciun control al calitatii, in jumatate din cazuri.

Medicamentele contrafacute contin, de obicei, o cantitate necorespunzatoare de substanta activa sau o substanta activa cu scop terapeutic diferit de cel asociat produselor pe care le substituie. Mai mult, au fost cazuri in care in medicamentele falsificate au fost descoperite substante toxice (mercur, arsenic, vopsea, otrava pentru sobolani). Pe de alta parte, aceste medicamente pot sa nu fie transportate si depozitate corespunzator sau pot fi expirate, astfel incat le este alterata eficacitatea terapeutica. Astfel de medicamente pot face mult mai mult rau decat dacat lipsa tratamentului, in anumite cazuri. Asta trebuie sa inteleaga oamenii, bolnavii care risca sa-si cumpere medicamente din surse neautorizate”, a subliniat Dan Zaharescu, director ARPIM.

Dr. Nicolae Fotin, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, a recomandat la randul sau, persoanelor care sufera de o afectiune si necesita un tratament, sa se adreseze unui profesionist si sa cumpere medicamente numai din unitati autorizate. „Mesajul nostru catre pacienti, referitor la acest aspect, mesaj care dorim sa fie corect inteles si insusit, este acela ca medicamentele pentru care o autoritate nationala competenta in acest domeniu (inclusiv ANMDM) a emis o autorizatie de punere pe piata corespund unor standarde riguroase de calitate, eficacitate si siguranta”, a spus Fotin.

 

perchezitii-medicamenteIn urma cu un an, doi traficanti care vindeau pe internet steroizi si medicamente oncologice contrafacute au fost prinsi de ofiterii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din IGPR, iar in urma perchezitiilor efectuate la locuinta acestora au fost gasite sae cutii de astfel de medicamente si 300.000 de euro. Din pacate, spun secialistii, sunt multe astfel de cazuri, dar comertul online cu medicamente nu este reglementat in Romania, deocamdata. Un proiect de lege care ar urma sa stabileasca cadrul legal pentru functionarea farmaciilor online se afla in proces de adoptare la Camera Deputatilor, dupa ce, la finalul lunii mai 2017 a primit avizul favorabil al Guvernului Romaniei. Actul normativ reglementeaza insa doar vanzarea de produse medicamentoase prin intermediul internetului, care se elibereaza fara prescriptie medicala.

„Retelele sunt foarte bine organizate, legislatia este slaba, iar ele isi fac treaba, in continuare, a precizat Dan Miclea, director general Media Kompass – organizatia care a elaborat raportul de monitorizare.

In ultimii ani politistii romani au intocmit numeroase dosare penale pentru contrafacere de produse farmaceutice si vanzare neautorizata de medicamente.

„Legislatia nu prevede clar falsificarea medicamentelor, ci doar contrafacerea, sa falsifici marca, eticheta, nu produsul in sine. Am avut un caz in care nu am putut condamna persoana, desi medicamnetul nu era bun. A fost incadrata la evaziune fiscala, spalare de bani”, a subliniat Razvan Mirica, subcomisar IGPR.

 

Dan Miclea - Media Kompass

Dan Miclea – Media Kompass

Procurarea de medicamente online, din surse neautorizate, poate insemna un pericol major pentru sanatatea si viata pacientilor, pentru ca riscul ca acele produse sa fie contrafacute este foarte ridicat. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia ca 50% dintre medicamentele comercializate pe platforme online, care nu isi dezvaluie adresa fizica, sunt falsificate.

In acest context, credem ca este nevoie de campanii de informare si educare a populatiei cu privire la riscurile la care se expun prin procurarea de medicamente din surse neautorizate. Totodata, este necesara o legislatie clara, care sa sustina demersurile institutiilor abilitate in contracararea acestui fenomen, o legislatie care sa vizeze atat comertul ilegal online sau offline cu medicamente din surse necontrolate, cat si contrafacerea”, a mai spus Dan Miclea, care considera ca la fel de necesara este si o buna monitorizare.

Raportul de monitorizare privind comertul online cu medicamente din surse necontrolate din Romania a fost elaborat pe baza analizei realizate in perioada 01 iunie 2016 – 31 martie 2017 a mai multor categorii de platforme online, care comercializau medicamente: pagini din social media, forumuri, website-uri, inclusiv specializate pe anunturi.

Potrivit unui raport al Uniunii Europene, cele mai multe medicamente contrafacute provin din India.

 


Categorii: Actual, Farmacii, IT & C, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*