„Asuma-ti sa fii sanatos!” Factori de risc mai putin cunoscuti in patologia pulmonara

Profesorul doctor Nicolae Galie abordeaza aceasta problema si din perspectiva chirurgiei toracice in cazul careua o buna functionalitate a plamanului este extrem de importanta.

 

Dr. Nicolae GalieProiectul-pilot pe care UMF Carol Davila l-a initiat pentru a promova preventia in diverse arii ale domeniului medical continua si in aceasta saptamana. Specialisti recunoscuti, profesori care formeaza viitorii medici, considera esentiala promovarea in spatiul public a unor recomandari venite „direct de la sursa”.

De aceasta data, recomandarile vin de la prof. dr. Nicolae Galie, din cadrul catedrei de Chirurgie Toracica a UMF Carol Davila si medic in cadul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Acesta si-a ales ca tema preventia in domeniul patologiei pulmonare, abordand problema si din perspectiva chirurgiei toracice. Indiferent de procedeul chirurgical ales, functionalitatea plamanului trebuie sa-i permita pacientului o respiratie in parametri vitali care sa asigure pastrarea functiei ventilatorii pe baza careia acesta poate fi reintegrat in societatate, arata specialistul.

Conform acestuia, in ultimele decenii, dezvoltarea necontrolata a industriilor poluante, indicii ridicati ai noxelor din marile orase, la care se adauga si o alimentatie dezechilibrata, sunt principalii factori de risc in patologia pulmonara si implicit in chirurgia toracica.

 

obezitateLa acestea se adauga sedentarismul, obezitatea si viciile, precum fumatul si consumul de alcool care sunt, de asemenea, factori ce afecteaza functionalitatea, dar si mecanismele fiziologice de aparare pulmonara.

In opinia dr. Nicolae Galie, preventia in patologia pulmonara trebuie sa inceapa inca de la varste fragede, intrucat anumiti factori considerati la momentul respectiv nesemnificativi pot crea mai tarziu probleme. „In perioada prescolara si scolara, educatia medicala este tratata superficial, ceea ce determina peste ani aparitia factorilor predispozanti si de risc pulmonar. Astfel, obezitatea instalata in perioada copilarie-adolescenta duce la micsorarea mobilitatii diafragmului care este responsabil de circa 60 la suta din capacitatea pulmonara. Preventia obezitatii, completata cu activitatea fizica, si aici putem aminti obligativitatea orelor de educatie fizica in scoala, sunt mijloace relativ banale de combatere a sedentarismului si de crestere a capacitatii functionale pulmonare”, a precizat medicul, atragand insa atentia asupra importantei acestora pentru sanatatea si viata viitorului adult.

 

copil scrisIn prezentarea facuta in cadrul proiectului pilot, acesta mai spune ca o serie de studii, relativ recente, au demonstrat o relatie direct proportionala intre dezvoltarea muschiului cvadriceps, de la coapsa, si functia respiratorie.  De aeemenea, pozitiile vicioase in timpul scrisului duc adesea la deformarea coloanei vertebrale si impicit a cutiei toracice, fapt  ce are ca efect, in timp, o perturbare a dinamicii toracelui cu diminuarea functiei respiratorii.

„Desi sunt lucruri cunoscute si relativ usor de remediat, ele sunt bagatelizate, iar cu varsta apar si consecintele agravante. O serie de obiceiuri vicioase din perioada copilariei, cum ar fi respiratia orala, duc la dezvoltarea deficitara a cailor respiratorii superioare si la aparitia infectiilor repetate cu afectare tardiva a functiei respiratorii. Acestea sunt cateva exemple de factori predispozanti din perioada copilariei care pot fi relativ usor remediati prin aplicarea medicinei preventive”, a mai declarat specialistul.

Totodata, evitarea noxelor si combaterea fumatului, atat activ, cat si pasiv, sunt factori determinati in prevenirea afectarii functiei respiratorii si aparitiei a afectiunilor pulmonare, cea mai grava dintre acestea fiind cancerul pulmonar.

 


Adaugati un comentariu


 

*