Medicamentele de pe piata romaneasca sunt sigure?

15 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, sustine ca da, in replica la zvonurile privind medicamentele contrafacute din farmacii. Si totusi, auzim mereu ca se scot din farmacii medicamente care au tot felul de efecte secundare periculoase.

 

medicamente

Dupa scandalul interferonului contrafacut de la inceputul lunii noiembrie a anului trecut, au inceput sa circule tot mai multe zvonuri conform carora, pe piata romaneasca ar circula si alte medicamente contrafacute, cele mai multe suspiciuni planand asupra medicamentelor fabricate in tari asiatice precum India, China sau Pakistan. S-a creat astfel o anumita ingrijorare in randul pacientilor, care se tem ca starea lor de sanatate s-ar putea agrava in situatia in care ar avea ghinionul sa cumpere de la farmacie un medicament contrafacut.

Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, Marius Savu, da insa asigurari ca in prezent, toate medicamentele de pe piata romaneasca sunt sigure si nu prezinta vreo suspiciune de contrafacere. El isi bazeaza afirmatiile pe faptul ca pana in prezent nu au fost raportate reactii adverse la anumite medicamente, care sa indice existenta unor falsuri, dar si pe masurile de siguranta ce nu permit atat de usor accesul pe piata al medicamentelor contrafacute. De altfel, spune Savu, pana acum, in Romania au fost descoperite doar doua medicamente contrafacute, ambele din categoria citostaticelor. Este vorba despre Sutent si de Pegasys, ultimul descoperit recent, in trei farmacii din Pitesti si din judetul Ialomita.

 

Marius Savu, presedinte ANM

Marius Savu, presedinte ANM

„Cand exista medicamente contrafacute, avem raportari de reactii adverse generate de lipsa de eficacitate sau de substante periculoase. Sunt slabe sanse si ca in farmacii sa intre ilegal produse netestate. Sunt multe riscuri la vama, la farmacii. Lucrurile acestea sunt penale”, a declarat presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului.

Marius Savu sustine ca inclusiv medicamentele produse in Asia sunt sigure si nu prezinta niciun risc, intrucat sunt produse respectandu-se niste reguli stricte. „Produsele farmaceutice care vin din Asia trebuie sa indeplineasca doua reguli: materia prima sa provina din surse aprobate de UE, iar produsul finit sa fie retestat in laboratoare specializate din tarile UE. Orice produs nou e testat, inclusiv vaccinul antigripal produs recent la Institutul Cantacuzino”, a mai afirmat Savu.

Si totusi, auzim tot mai frecvent ca anumite medicamente au efecte secundare periculoase si sunt retrase din farmacii…

 

Diferente intre produsul original si cel fals

Diferente intre produsul original si cel fals

Cu toate acestea, cateva date statistice, date publicitatii de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS) – InfoCons indica faptul ca scandalul seringilor cu interferon contrafacut descoperite recent in mai multe farmacii nu a aparut intr-un context intamplator, ci pe fondul unui adevarat avant pe care l-a luat, in ultimii ani, piata neagra a medicamentelor falsificate.

Intr-un comunicat remis la finele anului trecut, asociatia citeaza un studiu realizat de compania farmaceutica Pfizer, care indica faptul ca in ultimii cinci ani, piata de produse farmaceutice contrafacute s-a marit de patru ori, fiind estimata la o valoare de 14,3 milioane de dolari pe an.

Conform aceluiasi studiu, cele mai multe medicamente contrafacute din Europa sunt importate din China, India, Pakistan si alte tari asiatice, iar unele tari europene sunt doar puncte de tranzit. Exista fabrici de productie ilegale chiar si in unele tari europene, unde legislatia in domeniu este slaba, fiind date exemplu in acest sens Spania si Rusia.

farmacie spital

Farmacie spital

Cel mai des sunt falsificate medicamentele scumpe, profitandu-se in special de faptul ca multi pacienti au o situatie materiala care nu le permite sa cheltuiasca sume mari pe medicamente. Acestia sunt astfel tentati sa le procure pe cai mai putin legale si mai ales nesigure.

Circa o cincime dintre europeni isi procura medicamentele pe astfel de cai, apeland cel mai des la farmaciile on-line, fara a verifica in prealabil legalitatea acestora si fiind atrasi de preturile mai scazute pe care le au medicamentele de care au nevoie.

Ingrijorator este faptul ca multi dintre cei care isi procura medicamente pe aceste cai, desi sunt constienti de pericolul la care se expun, continua sa isi achizitioneze tratamentul de pe internet si nu din farmaciile care functioneaza legal, din considerente financiare.

PUBLICITATE

Categorii: Actual, Farmacii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*