„Heirupismul” si presiunile de la nivel inalt, cauzele care au dus la compromiterea vaccinului antigripal produs la Cantacuzino

Sunt principalele concluzii ale raportului preliminar intocmit de expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii care au verificat linia de productie de la institut.

 

Laborator Cantacuzino

Laborator Cantacuzino

Departe de scenariile fictionale ale fostului ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care vorbea de actiuni de sabotaj si o mana criminala care ar fi contaminat cu intentie cele 400.000 de doze de vaccin antigripal produse la Institutul Cantacuzino, expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au stabilit, intr-o prima faza, ca principala cauza ce a dus la esecul productiei respectivelor doze este aceea ca s-a muncit in stil tipic romanesc, pe „repede inainte” si sub presiunea oficialilor, nerabdatori sa se laude la timp cu reusita lor. Asa rezulta din concluziile cuprinse in raportul preliminar inaintat de reprezentantii OMS care verifica linia de productie de la Institutul Cantacuzino, exprimarea acestora fiind una mai potocolara, insa reflectand fidel stilul heirupist in care se fac lucrurile in Romania. Nici vorba de spioni sau sabotori din afara, ci doar incompetenta din partea unor factori de decizie care au mers pe principiul „lasa ca merge si asa”, facand apoi presiuni continue, cand si-au dat seama ca treburile nu merg asa cum se gandeau la inceput. S-a crezut ca lucrurile se vor derula ca in povesti, cu productia vaccinului avansand „intr-o luna cat altii in zece”, iar atunci cand s-a constatat ca de fapt traim in viata reala, iar specialistii nu pot face minuni, au inceput sa se exercite asupra lor presiuni de la cele mai inalte niveluri, doar pentru ca premierul Ponta sa fie cadorisit la timp cu fiola de onoare iesita de pe linia de productie a institutului.

 

productie vaccinuriSositi la finele lunii trecute la Bucuresti pentru a verifica linia de productie a vaccinului antigripal de la Institutul Cantacuzino, expertii OMS au constatat, cel putin pana acum, ca aceasta functioneaza la parametri normali, insa a fost exploatata necorespunzator, nu din cauza slabei pregatiri a specialistilor din institut, ci din cauza ca acestora li s-a cerut s-a realizeze vaccinul intr-un timp mult mai scurt decat cel necesar, presati pentru a grabi lucrurile si a finaliza productia celor 400.000 de doze la timp, pana la inceperea campaniei de vaccinare antigripala.

Pe linia de fabricatie nu sunt niciun fel de probleme, tehnologia corespunde cu standardele europene. Problemele au aparut pe partea de productie, pentru ca cei de la Institutul Cantacuzino s-au apucat tarziu de producerea vaccinului si au lucrat sub presiune”, se arata in raportul preliminar al OMS, ce a fost prezentat autoritatilor. Mai precis, productia vaccinului a pornit cu cinci luni mai tarziu decat ar fi trebuit, fiind demarata in luna august, cand normal ar fi fost ca acest lucru sa se intample in martie, pentru ca produsul final sa fie gata la inceputul campaniei de vaccinare.

 

pontaCu toata aceasta intarziere, ministerul condus la acea vreme de Eugen Nicolaescu a gasit de cuviinta sa investeasca 10 milioane de euro din fondul de rezerva, fara ca nimemi sa se gandeasca la timpul extrem de scurt pe care institutul il avea la dispozitie pentru a finaliza comanda. Prin urmare, din luna august, la productia vaccinului antigripal s-a lucrat in mare graba, sapte zile din sapte, multi timpi din etapa de productie fiind comprimati. In plus, au inceput sa apara si presiunile de la nivel inalt, inclusiv ministrul interesandu-se aproape zilnic de cum merg lucrurile si cerand imperios ca acestea sa fie grabite. Era si normal, intrucat, dupa cum a declarat in cursul lunii decembrie premierul Ponta, reluarea productiei de vaccin antigripal la Cantacuzino fusese si miza unui pariu intre premier si ministrul Sanatatii, iar Nicolaescu nu voia sa piarda.

Lucrurile s-au intamplat asa cum si-a dorit ministrul, primele doze au fost gata la inceputul lui decembrie, iar lui Ponta i s-a inmanat sub forma de cadru oficial prima fiola continand vaccinul neconform, fara ca nimeni sa banuiasca scandalul ce avea sa urmeze.

 

vaccinuri1Primele concluzii ale expertilor de la OMS sunt ca, pe fondul vitezei cu care s-a actionat, a comprimarii timpilor din etapa de productie si a presiunii enorme sub care s-a lucrat, apritia unor erori a fost iminenta, ceea ce a facut ca vaccinul sa fie gasit neconform. In acest sens, specialistii OMS au facut si o serie de recomandari pe care Institutul Cantacuzino trebuie sa le puna in aplicare.

Reamintim ca la inceputul lunii februarie, Agenţia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a interzis punerea pe piata a celor 400.000 de doze de vaccin antigripal produs de Institutul Cantacuzino, pe motiv ca serul contine o concentratie de endotoxine de 30 de ori mai mare decat valoarea admisa de organismele internationale. In replica la scandalul starnit de aceasta decizie, fostul ministru al Sanatatii l-a demis, in ultimele ore de mandat, pe seful agentiei, Marius Savu, pe motiv ca a indus inutil si nejustificat panica in randul populatiei, dand informari eronate cu privire la vaccinul antigripal, pe care l-ar fi testat fara sa anunte ministerul, intr-un laborator neconform, din Franta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

 1. Buzoianul spune:

  Cine plateste ??? !!!
  Asa cum scriam la momentul cand dl. Nicolaescu invoca ”agenturile straine”, cauza a fost laudarosenia unor personaje politice, care au ajuns acolo unde sunt fara prea multa scoala si munca.
  Aceste personaje ar trebui puse sa mai si plateasca. Nicolaescu ar mai avea de platit niste contracte pentru studii de fezabilitate pentru circa 30 de spitale care nu s-au mai construit niciodata (2008) precum si aceste costuri de productie.
  Practic numai pe aceste 2 proiecte s-au cheltuit, cred, peste 1 milion de euro.
  Vedeti domnilor politicieni unde sunt banii sanatatii???

Adaugati un comentariu


 

*