Ultima zvacnire a lui Nicolaescu: demiterea lui Marius Savu din fruntea Agentiei Nationale a Medicamentului

26 februarie 2014 | 0 comentarii |

Acesta este acuzat ca a dezinformat grav opinia publica in privinta vaccinului antigripal contaminat cu endotoxina si a creat panica in randul populatiei, desi metoda prin care fusese testat vaccinul de la Cantacuzino nu era una conforma cu normele europene.

 

Eugen Nicoleascu

Eugen Nicoleascu

Lovitura de teatru in scandalul vaccinului antigripal de la Cantacuzino, despre care se spune ca ar fi contaminat cu endotoxina, artizanul fiind ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. In ultimele ore in care s-a aflat in fruntea MS, liberalul l-a demis pe seful Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, pe care l-a invinuit ca a creat inutil panica in randul populatiei si a dezinformat opinia publica in privinta vaccinului, dand dovada de iresponsabilitate si neprofesionalism.

Anuntul demiterii lui Marius Savu a fost facut in aceasta dimineata, decizia lui Eugen Nicolaescu fiind, se pare, ultima pe care o ia in calitate de ministru al Sanatatii, peste cateva ore urmand a-si da la randul sau, demisia, impreuna cu toti ministrii liberali din guvern, ca urmare a divortului dintre PNL si PSD, in cadrul Uniunii Social Liberale. Mandatul lui Savu in fruntea ANMDM inceteaza chiar astazi, iar acuzele ce i se aduc sunt foarte grave, fiind facut singurul responsabil de isteria creata de vaccinul cu endotoxine, ajungandu-se chiar la implicarea SRI, dupa ce au inceput sa umble zvonuri potrivit carora dozele de vaccin ar fi fost contamintate cu intentie.

 

Dr. Marius Savu

Dr. Marius Savu

In comunicatul transmis de Ministerul Sanatatii, referitor la demiterea presedintelui ANMDM, se arata ca metodele prin care a fost testat vaccinul de la Cantacuzino sunt unele neconforme cu cele acceptate de farmacopeea europeana, dandu-se astfel de inteles ca rezultatele nu sunt concludente, iar vaccinul nu reprezinta niciun pericol. In plus, testarea vaccinului a fost facuta din proprie initiativa de catre ANMDM, fara a instiinta nici producatorul, nici Ministerul Sanatatii, autoritatile afland acest lucru abia cand laboratorul din Franta in care au fost efectuate testele a transmis rezultatele. De asemenea, ANMDM nu a solicitat Institutului Cantacuzino probe suplimentare pentru retestarea produsului, astfel incat nu se poate preciza daca esantionul trimis spre analiza este reprezentativ. Mai mult, Savu nu ar fi pus la dispozitiea autoritatilor niciun document probator, prin urmare, nu se cunoaste care sunt seriile testate in Franta.

 

laborator cantacuzinoPotrivit specialistilor in domeniu, metoda de testare a vaccinului gripal utilizata de laboratorul din Franta la care a apelat presedintele ANMDM, din proprie initiativa, a fost metoda cinetica cromagenica, ceea ce nu este in conformitate cu prevederile farmacopeei europene, care specifica metoda gel-clot pentru un astfel de produs. Testarea produselor de catre oricare laborator trebuie efectuata conform metodelor validate si aprobate, descrise in dosarul produsului, prevazute in farmacopeea europeana, ceea ce inseamna in cazul de fata metoda gel-clot. Prin urmare, „rezultatul primit de ANMDM de la laboratorul din Franta nu este concludent pentru produsul vaccin gripal si nu se poate tine cont de aceste rezultate in evaluarea calitatii produsului, din cauza metodei folosite, care difera de cea recomandata de farmacopeea europeana”, se mai arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.

Avand in vedere toate acestea, ministrul considera ca se impune in continuare verificarea, de catre o echipa de specialisti internationali de la Organizatia Mondiala a Sanatatii sau de la Agentia Europeana a Medicamentului, a modului in care ANMDM a acordat autorizatiile de functionare a liniei de productie a vaccinului si depistarea cauzelor care au dus la neconformitatile produsului final. Nicolescu nu spune insa si de ce a asteptat pana acum ca sa faca publice aceste informatii, daca asa stau lucrurile…

 


Categorii: Actual, Autoritati

Adaugati un comentariu


 

*