Bolnavii cronici au suspendat actiunile in instanta pentru medicamente

Decizia a fost luata dupa ce autoritatile au anuntat ca in toamna va fi, in sfarsit, reactualizata lista de medicamente compensate.

 

tribunalPacientii cu boli cronice par sa fie din nou dispusi sa se increada in promisiunile autoritatilor care ii duc cu vorba de peste sase ani, dandu-le periodic asigurari ca  vor actualiza lista cu medicamente compensate, astfel incat cei care sufera de boli grave sa poata avea acces gratuit la terapii noi. Tot asteptand sa vada puse in practica aceste promisiuni, unii din ei au pierdut de mult lupta cu boala, iar cei care inca mai sunt printre noi se trateaza mai mult cu speranta ca intr-o buna zi vor putea beneficia de tratamentele la care au dreptul fara a fi nevoiti sa plateasca lunar sau saptamanal mii de lei din propriul buzunar.

Rabdarea lor a ajuns la limita, iar in urma cu aproximativ o luna, sapte pacienti au dat statul in judecata pentru a-si obtine in instanta dreptul de a beneficia de tratament gratuit. Si-au castigast acest drept, iar unii dintre ei chiar si-au primit tratamentul decontat de Casa de Sanatate, mai multi bolnavi aflati in aceeasi situatie anuntand ca sunt hotarati sa faca demersuri similare.

 

Marius Savu, presedinte ANM

Marius Savu, presedinte ANM

Zilele trecute, insa, presedintele Agenţiei Nationale a Medicamentului si  Dispozitivelor Medicale, Marius Savu, a anuntat ca lista de medicamente compensate va fi reactualizata prin introducerea a 30-40 de molecule noi, in aceasta toamna. Conform declatatiilor sale, in cursul acestei saptamani a inceput  evaluarea moleculelor care se vor afla pe lista medicamentelor compensate si gratuite si, la o prima estimare, 30-40 de molecule noi vor intra pe lista, care va fi finalizata in toamna. „Toamna poate insemna septembrie sau poate insemna noiembrie, depinde foarte mult de timpul necesar pentru evaluare, contestatii, discutii. O sa incercam ca toti pasii sa fie transparenti. Consider o lista noua ca este finalizata in momentul in care pacientul beneficiaza de acel medicament. Evaluarea va putea merge mult mai repede luand in considerare rezultatele pe care alte tari le-au publicat deja si au facut deja aceste evaluari. Pe criteriile noastre, in momentul de fata ar putea intra pe lista intre 30-40 de molecule noi din 160 care vor intra cu siguranta si cred ca si altele, declara in data de 3 iulie, Marius Savu, apeland la intelegere din partea pacientilor.

 

mars-pacienti-11-Obositi sa mai lupte cu morile de vant dar si sperand ca nu vor mai fi mintiti, dupa declaratiile  presedintelui ANM, Alianta Pacientilor Cronici s-a aratat dispusa sa mai acorde inca o data credit promisiunilor legate de actualizarea listei de compensate. Astfel, organizatia a remis un comunicat prin care anunta ca suspenda demersurile de actionare in judecata a statului pentru obtinerea de tratamente gratuite, in urma declaratiilor facute zilele trecute de Marius Savu. „Avand in vedere declaratia publica a domnului dr. Marius Savu, presedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, din data de 3 iulie, potrivit careia lista de medicamente compensate va fi reactualizata prin introducerea a 30-40 de molecule noi in aceasta toamna, Alianta Pacientilor Cronici din Romania suspenda orice demers judiciar privind actionarea in instanta a institutiilor publice responsabile. Asteptam un punct de vedere oficial din partea autoritatilor competente” se arata in comunicatul organizatiei.

Ramane de vazut ce se va intampla la toamna, daca in sfarsit dupa, sase ani, lista de compensate va fi actualizata sau daca pacientilor le vor fi oferite noi promisiuni in acest sens.

 


Adaugati un comentariu


 

*