Ministerul Sanatatii a acceptat schimbarea modului de calcul al pretului medicamentelor
Decizia a fost luata in urma intalnirii ministrului Achimas Cadariu cu reprezentantii producatorilor de medicamente si ai organizatiilor reprezentative ale pacientilor, pe fondul disparitiei de pe piata a tot mai multe medicamente vitale pentru bolnavii cronici.
Ministrul Sanatatii a avut, ieri, o intalnire cu reprezentantii producatorilor de medicamente si cu cei ai organizatiilor de pacienti dupa ce, acestia au reclamat ca multe medicamente importante dispar de pe piata, iar multi dintre bolnavii cronici intampina mari dificultati in a-si urma tratamentul care este vital pentru ei.
Primii care au semnalat aceasta situatie au fost producatorii de medicamente care anuntau, luna trecuta, ca in ultimii ani au disparut de pe piata romaneasca peste 2.000 de medicamente cu preturi accesibile, 700 dintre acestea doar in cursul lui 2015, dupa ce a inceput sa fie pus in aplicare noul mod de calcul al preturilor medicamentelor, contestat vehement de producatori. Acestia au mai avertizat ca in situatia in care acest mod de calcul nu va fi schimbat, in cursul acestui an exista riscul sa mai dispara de pe piata alte 123 de medicamente, deoarece plasarea acestora in farmaciile romanesti ar fi neprofitabila pentru producatori.
Zilele trecute, pacientii cu afectiuni cronice au lansat si ei, un nou semnal de alarma, aratand ca le este tot mai grau sa gaseasca in farmacii medicamentele care le sunt necesare, intrucat acestea fie au disparut, fie au fost inlocuite cu altele care, insa, nu sunt foarte bine suportate de unii bolnavi. Pacientii au precizat ca apreciaza intentia autoritatilor din Sanatate de a ieftini medicamentele, insa ieftinirea fiind aplicata si celor ieftine, care astfel dispar de pe piata „e mai bine sa se gaseasca aceste medicamente cu preturi mai mari, decat sa avem preturi mai mici pentru medicamente care nu exista”. Acestia au demarat chiar o campanie prin care atrageau atentia autoritatilor asupra crizei de medicamente, iar aceasta a avut efectul scontat chiar din prima zi in care a fost lansata, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu invitand atat asociatiile de pacienti cat si producatorii de medicamente la consultari. Ministrului i-au fost prezentate si anumite solutii pentru rezolvarea acestei crize si evitarea situatiei ca bolnavi a caror viata depinde de un anumit tratament sa ramana fara medicamentele necesare.
La finalul intalnirii de la Ministerul Sanatatii, Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, a declarat ca introducerea calcului diferentiat al taxei clawback si schimbarea radicala a modalitatii de stabilire a pretului sunt singurele solutii pentru a opri disparitia medicamentelor de pe piata si pentru a scoate din criza industria farmaceutica locala. Aceste solutii i-au fost prezentate ministrului, iar acesta a precizat ca nu are nicio obiectie in privinta ambelor variante, fiind chiar de acord ca este necesara o schimbare radicala a modului de calcul al pretului medicamentelor, astfel incat piata romaneasca sa devina din nou rentabila pentru producatorii nemultumiti ca in prezent li se impun preturi prea mici pentru medicamentele ieftine.
La randul lor, reprezentantii APMGR au fost de acord sa puna pe piata medicamente la preturile impuse de actualele reglementari, insa pana la data de 1 octombrie. In acest timp, producatorii de medicamente propun sa se infiinteze un grup de lucru alcatuit din reprezentantii Ministerului Sanatatii, ai Agentiei Nationale a Medicamentului si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai producatorilor de medicamente si ai asociatiilor pacientilor, care sa elaboreze impreuna o noua modalitate de calcul al pretului medicamentelor, care sa inlocuiasca prevederile actualului ordin ce le impune producatorilor sa stabileasca preturi egale cu minimul practicat in cateva state de referinta din UE.