Incepe evaluarea moleculor pentru noile medicamente compensate

29 iulie 2014 | 0 comentarii |

Evaluarea moleculelor noi si a celor existente  incepe astazi, iar pana la sfarsitul lunii august ar putea fi prezentata o lista potentiala privind noile medicamente compensate, sustine Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului.

 

medicamenteIntroducerea de molecule noi in lista medicamentelor compensate, care nu a mai fost actualizata de mai bine de sase ani, ar putea fi in sfarsit, un fapt confirmat, iar bolnavii din Romania ar putea avea in sfarsit acces la tratamentele de care depinde viata lor. Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si  Dispozitivelor Medicale, Marius Savu, a precizat luni, la o conferinta organizata de Mediafax, ca in prezent criteriile de evaluare a moleculelor au fost publicate si tarifele sunt functionale, iar de astazi va incepe evaluarea moleculelor pentru noile medicamente compensate, dar si a celor existente.

De maine (marti, n.r.), putem incepe evaluarea moleculelor noi, dar si a celor existente. Pe cele existente le evaluam, ca poate nu isi mai justifica existenta. Tehnic, cred ca in luna august vom avea deja primele raspunsuri, pe care o sa vi le prezentam. Speram sa se intample cat mai repede, a spus Marius Savu, la conferinta de presa dedicata Zilei Internationale de Lupta impotriva Hepatitei, mentionand ca terapia actuala a hepatitei a declansat o discutie care nu a mai avut loc in ultimii 20-30 de ani.

Nu e nimeni care nu si-ar dori ca oamenii sa aiba acces la cel mai bun tratament. Sper ca rezultatele acestor discutii sa se vada, astfel incat sa existe fonduri pentru cercetare, dar si posibilitatea ca un sistem social de asigurare sa isi permita sa plateasca, a explicat Savu.

 

Dr. Marius Savu

Dr. Marius Savu

Presedintele ANMDM a tinut sa arate si ca noile terapii costa 70.000-80.000 de euro per pacient, ceea ce inseamna foarte mult.

Daca acum 10-15 ani, costurile lunare erau 500-1.000 de euro, acum ele  depasesc 10.000 de euro si ar fi bine ca si mass-media sa discearna intre ce este eficient si util. Dorinta tututor este ca ceea ce e mai bun sa fie disponibil, dar la un pret rezonabil. (…) Exista fonduri de peste noua miliarde de euro date de Uniunea Europeana industriei farmaceutice pentru cercetare. Este normal sa vrea profit, dar cred ca trebuie sa existe o limitare si in acest profit”, a mai spus Marius Savu.

Potrivit acestuia, in luna august se va face o evaluare a tuturor moleculelor existente, pentru a se vedea daca se justifica sa ramana in compensare, dar si a moleculelor noi, pentru a se vedea daca se justifica sa intre in compensare.

Vom avea dezbateri si vrem ca la sfarsitul lunii august sa prezentam o lista potentiala, pentru ca toti partenerii interesati sa poata sa ne spuna daca si unde am gresit. Cand toata lumea ajunge la consens, lucrurile se vor formaliza. Se iau in calcul si elemente de cost-eficienta”, a mai spus Savu.

 

Vasuile Chiurchea, presedinte CNAS

Vasile Chiurchea, presedinte CNAS

La conferinta de presa dedicata Zilei Internationale de Lupta impotriva Hepatitei, marcata in toata lumea in 28 iulie, au fost abordate teme de interes precum strategia privind preventia si diagnosticarea precoce a hepatitei, accesul pacientilor cu hepatita la tehnici terapeutice si tratamente de ultima generatie, programul de transplant hepatic in Romania, rolul medicului de familie pentru pacientii cu boli hepatice si pentru societate, medicamentele destinate hepatitei care se vor regasi pe lista de compensate si gratuite.

Cu acest prilej, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Chiurchea, a informat ca in ultimii cinci ani, numarul pacientilor si costurile tratamentelor bolnavilor cu hepatita s-au dublat, anul acesta estimandu-se ca vor fi tratai aproximativ 40.000 de bolnavi, iar costurile vor ajunge la 470 de milioane de lei, fata de 237 de milioane de lei, in urma cu cinci ani.

Vasile Chiurchea a adaugat ca anul trecut au fost in tratament aproximativ 32.000 de pacienti si s-au alocat 387 de milioane de lei,  tratamentul pentru ciroza costand in jur de 54.000 de lei, iar cel al hepatitei, aproximativ jumatate din aceasta suma.

Intrebat in ce masura Romania isi va permite noile molecule de tratament, presedintele CNAS a raspuns ca „Va trebui sa ne permitem noile molecule, dar vom vedea daca mai mult sau mai putin”.

El a mai spus ca se va incerca sa se discute cu producatorii de medicamente pentru gasirea unor solutii.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Farmacii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*