Transplantul, principala cale de salvare a pacientilor cu cancer hepatic

29 iulie 2014 | 0 comentarii |

Cu prilejul Zilei Internationale de Lupta Impotriva Hepatitei, medicul Radu Zamfir a atras atentia asupra faptului ca numarul donatorilor de organe este insuficient comparabil cu numarul bolnavilor care au nevoie de transplant.

 

Radu Zamfir-Irinel-PopescuPrezent la conferinta organizata de Mediafax impreuna cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), cu prilejul celebrarii Zilei Internationale de Lupta impotriva Hepatitei, medicul Radu Zamfir a aratat ca, desi in cursul anului trecut a crescut foarte mult numarul donatorilor de organe, acestia sunt in continuare insuficienti, cresterea numarului lor fiind posibila prin mai multe tehnicile inovative si printr-o mai buna constientizare a necesitatii acceptarii donarii. Principala cale de salvare a pacientilor cu cancer hepatic ramane insa transplantul, prin acceptarea donarii de cat mai multi oameni.

O boala terminala daca este lasata netratata, invarialbil, duce la deces. Pe langa riscul de aparitie al cirozei hepatice mai exista si riscul de malignizare, de aparitie a cancerului hepatic suprapus acestei boli. Acest cancer hepatic poate fi mai greu tratat, deoarece pune probleme deosebite. Unii dintre pacientii cu ciroza si cancer trec in randurile receptorilor care asteapta un transplant de ficat. E o problema care se cuantifica simplu: mortalitate pe liste de asteptare. Sunt pacienti care, fiind pe lista de asteptare, mor in asteptarea unui ficat”, a spus medicul Radu Zamfir, precizand ca, pe masura ce transplantul ca metoda terapeutica este mai bine cunoscut de catre oameni, numarul donatorilor a crescut, insa dezechilibrul intre numarul donatorilor si numarul celor care asteapta un organ ramane foarte mare.

 „Oamenii, cunoscand mai bine ce inseamna o boala terminala, cunoscand mai bine ce inseamna transplantul ca metoda terapeutica, au inteles si au donat mai mult. Acest dezechilibru intre numarul donatorilor si numarul celor care asteapta un organ este insa destul de mare. Aceasta problema nu este numai a noastra, ci este mondiala”, a mai spus unul dintre  „eroii din Apuseni”, aratand ca rezolvarea consta in  cresterea numarului de donatori.

 

transplant-ficatDr. Radu Zamfir a vorbit, cu acelasi prilej, despre tehnicile inovative care permit in prezent cresterea numarul de organe disponibile pentru receptori, explicand ca prin Programul de transplant condus de profesorul Irinel Popescu acestea sunt accesibile si pacientilor din Romania.

Programul de transplant condus de profesorul Irinel Popescu este un program modern, care se adapteaza acestei lipse a numarului de donatori, respectiv creste numarul de organe disponibile prin tehnici noi, inovative. Un exemplu in acest sens il reprezinta folosirea organelor care sunt prejudiciate, respectiv un ficat traumatizat care poate fi folosit fara partea lui lezata. (…) Impingerea indicatiilor de transplant la cazurile la care anterior a existat o contraidicatie de transplant este si aceasta o posiblitate de crestere a acesibilitatii la aceasta metoda si, nu in ultimul rand, donatorii inruditi pot contribui si ei la binele acestor pacienti care asteapta un ficat. Astfel, ficatul poate sa provina de la o ruda care consimte sa doneze un fragment de ficat, apropiatului care este in suferinta”, a mai spus dr. Zamfir.

In timpul conferintei au fost abordate teme privind strategia preventiei si diagnosticarii precoce a hepatitei, accesul pacientilor cu hepatita la tehnici terapeutice si tratamente de ultima generatie, programul de transplant hepatic in Romania, rolul medicului de familie pentru pacientii cu boli hepatice si pentru societate, medicamentele destinate hepatitei care se vor regasi pe lista de compensate si gratuite.

Dupa conferinta, de pe terasa Hotelului Howard Johnson au fost lansate baloane colorate pe care au fost inscriptionate mesaje ale pacientilor.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*