Infractorii și-au adaptat modul de operare la noile condiții generate de pandemie

O practică extrem de periculoasă, la care aceștia apelează frecvent, este contrafacerea  de medicamente și echipamente de protecție pentru personalul medical.

 

Daniel Maracineanu

În ciuda restricțiilor impuse în această perioadă, infractorii nu au luat pauză, ba chiar și-au adaptat modul de operare contextului actual, încercând să profite la maxim de această situație fără precedent. Un semnal de alarmă în acest sens vine de la Asociaţia pentru Combaterea Traficului Ilicit Viitorul (ACTIV), care are ca scop promovarea, sprijinirea, realizarea şi coordonarea de activităţi care să contribuie la conştientizarea publicului şi a autorităţilor cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri.

Reprezentanții asociației citează date dintr-un raport al organizației europene Europol, care analizează evoluția criminalității în perioada de când a izbucnit pandemia.

Trăim în momentul de faţă vremuri complicate, în care trebuie să ţinem cont de reguli noi, de provocări care ne pun la încercare. Din păcate, pe fondul stării generale de teamă şi incertitudine, în jurul nostru există indivizi care speculează cu iresponsabilitate criminală nevoia de medicamente, echipamente de protecţie, alimente şi alte produse de bază. Vă sfătuim să fiţi prevăzători şi să nu acţionaţi impulsiv prin achiziţia de produse din surse dubioase. Este necesar, mai mult decât oricând, să fim noi înşine prima linie de apărare împotriva acestor infractori”, a declarat Daniel Mărăcineanu, directorul asociației, citat într-un comunicat pe această temă.

 

După cum reiese din raportul Europol, în această perioadă s-au constatat evoluții în ceea ce privește criminalitatea cibernetică, frauda, contrafacerea de bunuri și crima de proprietate organizată.

Astfel, s-a constatat că a crescut numărul atacurilor cibernetice împotriva organizațiilor și persoanelor fizice și se preconizează că trendul ascendent se va menține și în perioada următoare. Infractorii au folosit criza pentru a efectua atacuri cibernetice tematice în jurul pandemiei, pentru a distribui diverse pachete malware. Infractorii cibernetici vor încerca, de asemenea, să exploateze un număr tot mai mare de vectori de atac, deoarece mulți angajatori instituie în această perioadă telemunca şi permit conexiuni cu sistemele organizaţiilor lor, mai avertizează reprezentanții ACTIV.

 

În ceea ce privește frauda, evazioniştii s-au grăbit să adapteze schemele clasice, pentru a valorifica anxietăţile şi temerile victimelor pe tot parcursul crizei. Acestea includ diferite tipuri de versiuni adaptate ale schemelor de fraudă prin telefon, escrocherii de aprovizionare şi escrocherii de decontaminare. De asemenea, se preconizează că un număr mare de sisteme de fraudă noi sau adaptate vor apărea în următoarele săptămâni.

Raportul Europol citat în comunicat relevă și că vânzarea de produse de sănătate şi sanitare contrafăcute, precum şi a echipamentelor individuale de protecţie şi a produselor farmaceutice contrafăcute a crescut de la izbucnirea crizei. Mai mult de atât, există riscul ca falsificatorii să utilizeze penuria de aprovizionare cu anumite bunuri pentru a oferi din ce în ce mai multe alternative contrafăcute, atât online, cât şi offline.

În același timp, diferite tipuri de scheme care implică furturi au fost adaptate de infractori, pentru a exploata situaţia actuală. Printre acestea se numără şi binecunoscutele escrocherii care implică uzurparea identităţii reprezentanţilor autorităţilor publice și se preconizează că spaţiile comerciale şi unităţile medicale vor fi din ce în ce mai vizate pentru spargerile organizate.

 

În același comunicat, se mai arată că la nivelul Uniunii Europene au fost confiscate 36 de milioane de unităţi de medicamente în valoare de 7,9 milioane de euro, printre care pseudoefedrină, medicamente anticanceroase, antihistaminice, anxiolitice, medicamente pentru disfuncţie erectilă, regulatori hormonali şi metabolici, narcotice, analgezice, antiestrogeni, antivirale, hipnotice şi substanţele dopante. Se constată o intensificare în UE a traficului de medicamente oncologice furate din spitale precum și faptul că medicamentele sunt deturnate de la lanţul legal de aprovizionare de către engrosişti şi revândute grupurilor infracţionale. De asemenea, medicamentele sunt eliberate ilegal cu reţete medicale falsificate sau furate, cu sau fără ajutorul medicilor şi farmaciştilor, şi apoi revândute direct grupurilor infracţionale sau persoanelor fizice. Nu în ultimul rând, medicamentele contrafăcute şi substanţele dopante sunt fabricate şi ambalate ilegal în laboratoare ilegale, multe din ele în spațiul Uniunii Europene.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*