Interes sporit în lumea medicală pentru provocarea „Parteneri în lupta împotriva Covid-19”

20 mai 2020 | 0 comentarii |

Concursul lansat de  Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a atras zeci de proiecte care urmează a fi jurizate până la finalul acestei luni.

 

Concursul de proiecte lansat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, lansat în cursul lunii trecute, are ca obiectiv dezvoltarea unui proiect de cercetare medicală, pentru studiul noului coronavirus și pentru încetinirea răspândirii acestuia. Denumit „Parteneri în lupta împotriva Covid-19”, concursul este adresat comunității cercetătorilor, medicilor și biologilor români și a reușit să atragă interesul acestora încă din primele zile de la lansare.

Așa se face că, la finalul perioadei de înscriere, zeci de proiecte de cercetare medicală erau înregistrate, toate având ca scop comun combaterea pandemiei de Covid-19. În cursă au intrat atât proiecte individuale, cât de proiecte derulate în cadrul unor institute de cercetare medicală de către zeci de  medici, cercetători, farmaciști și biologi români.

După cum au precizat inițiatorii concursului, cele mai multe proiecte propun „soluții pentru o mai bună cunoaștere a noului coronavirus, prin lărgirea zonei de aplicații, care pornesc de la procedee de diagnostic și tratament, cunoașterea mecanismului de acțiune a bolii și modalități de inhibare a transmiterii virale în organism”.

 

Dr. Marius Geanta

Urmează etapa de evaluare a proiectelor, în cadrul căreia acestea vor fi studiate și jurizate de o comisie formată din consultanți de specialitate, experți în epidemiologie, virusologie și medicină inovativă, atât din țară cât și din străinătate.

Printre specialiștii din comisie care au susținut inițiativa Senatului Științific al fundației și au acceptat să ofere consultanță specializată se numără dr. Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină și medicii Doina și Costel Atanasiu – doi reputați virusologi români care lucrează, de aproape 20 de ani, în Statele Unite ale Americii, la institute științifice și universități din Philadelphia.

Despre această inițiativă, virusologul Doina Atanasiu spune că „este o idee fantastică, pentru că  România este plină de oameni de știință deosebit de capabili, dar ceea ce le lipsește este investiția financiară, iar această inițiativă este bine venită în acest context”.

 

Toate proiectele primite vor fi studiate de comisia de specialitate, iar la data de 31 mai va fi anunțat câștigătorul, care va beneficia de sprijin din partea Senatului Științific al fundației pentru materializarea proiectului respectiv.

Criteriile care vor fi folosite în procesul de evaluare a propunerilor sunt contribuția adusă la cunoașterea noului coronavirus, aplicabilitatea rapidă în practica medicală și existenţa unor facilitaţi pentru implementare.

Ulterior desemnării câștigătorului, Senatul Științific va susține elaborarea, implementarea și dezvoltarea proiectului de cercetare științifică medicală pentru studiul noului virus și pentru încetinirea răspândirii acestuia, printr-un parteneriat pe termen lung cu câștigătorul concursului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*