Specialiștii clujeni vor să creeze un robot pentru tratamentul tumorilor hepatice

Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie din același centru universitar au demarat un proiect prin care vor să ajute medicii și pacienții.

 

În centrul universitar Cluj, o echipă formată din specialiști în domeniul tehnologic și specialiști din domeniul medical lucrează la crearea unui nou robot medical care să fie folosit în tratamentul onco-chirurgical al pacienților ce suferă de cancer hepatic. Noul dispozitiv are rolul de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților dar și de a acorda un sprijin important echipelor medicale, în timpul tratamentului.

În acest sens, Universitatea Tehnică și Universitatea de Medicină și Farmacie au demarat un proiect comun, coordonat de profesorul universitar Doina Pîslă, de la Universitatea Tehnică. Cu ocazia lansării proiectului, acesta a precizat că scopul urmărit este identificarea unei soluţii inovative, asistată robotic, pentru tratamentul onco-chirurgical eficient al pacienţilor cu tumori hepatice, pe baza unui diagnostic integrat imagistic-molecular.

„Ca şi produs final, ne propunem realizarea unui robot care va efectua un tratament intraoperator al cancerului hepatic pe baza unui diagnostic imagistic-molecular pus de specialişti. Metodele adecvate chirurgical vor fi transmise robotului, iar acesta va fi controlat de un medic şi va realiza tratamentul. Proiectul va contribui, printre altele, la creşterea ratei de supravieţuire şi a calităţii vieţii pentru pacienţii cu cancer hepatic”, a explicat coordonatorul proiectului.

 

La rândul său, chirurgul Nadin Al Hajjar, membru al echipei de specialiști de la UMF Cluj, care ia parte la acest proiect, a precizat că ideea realizării acestui robot a apărut şi din nevoia de a găsi o soluţie la o problemă existentă în România, unde posibilitatea realizării operaţiilor de transplant hepatic este mai redusă, din cauza faptului că numărul de donatori este mai mic decât cel al pacienţilor care au nevoie de o astfel de procedură.

„Va fi realizat un robot, iar procedurile intraoperatorii vor fi asistate laparoscopic. Ficatul nu este un organ static, se modifică după mişcările respiratorii ale pacientului, astfel că robotul va avea o sarcină foarte grea, şi anume să se adapteze la aceste mişcări, astfel încât să poată introduce ţintit medicamentaţia sau seminţele radioactive în interiorul tumorii. Dorim să integrăm şi o imagistică performantă, care să ne ofere imagini foarte clare în cadrul intervenţiei”, a declarat acesta.

 

De asemenea, medicul a precizat că robotul va fi folosit în tratamentul tumorilor care nu pot fi îndepărtate chirurgical, dar pot fi oprite din evoluţie prin diferite metode minim invazive.

Proiectul, care a fost denumit „Improve”, are o valoare de 5,2 milioane de lei, sumă ce este acordată de la bugetul statului, printr-un program guvernamental, iar perioada de implementare este de 34 de luni.

Pe lângă Universitatea Tehnică, ce are calitatea de coordonator, și UMF Cluj, la proiect mai iau parte, în calitate de parteneri, Institutul de Mecanica Solidelor al Academiei Române, Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Octavian Fodor Cluj-Napoca şi Institutul de Cercetări pentru Instrumentaţie Analitică, filiala Cluj-Napoca.

 


Categorii: Actual, IT & C, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*