Pacientii oncologici din Vaslui, nevoiti sa faca naveta la Iasi pentru tratament

20 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Singurul medic oncolog din Spitalul Judetean Vaslui si-a dat demisia pentru a lucra in mediul privat, iar singura solutie la acest moment este transportarea pacientilor cu un microbuz pana la Institutul Oncologic Iasi, pentru a-si continua tratamentul.

 

SJU Vaslui

SJU Vaslui

Dupa ce, in primele zile ale acestui an, Spitalul Judetean Vaslui a facut obiectul a doua anchete derulate simultan, una vizand un focar de infectii nosocomiale izbucnit in Sectia de Chirurgie, iar cealalta fata de un medic care nu ar fi acordat atentia cuvenita unei gravide, unitatea medicala se confrunta cu o alta problema majora, cu serioase reprcusiuni asupra pacientilor.

La inceputul acestei saptamani, Sectia de Oncologie a spitalului s-a inchis, dupa ce singurul medic oncolog din spital, dr. Cristina Parau si-a dat demisia, avand o oferta mult mai buna din mediul privat. Fara medic specialist, sectia nu a mai putut functiona, asa ca s-a luat masura inchiderii sale temporare, asistentele si infirmierele care lucrau aici fiind repartizate pe alte sectii.

Cei care au cel mai mult de suferit sunt si de aceasta data tot pacientii, situatia fiind cu atat mai dramatica cu cat este vorba despre pacienti cu cancer, o boala grava, al carei tratament nu poate fi intrerupt fara a avea repercusiuni grave asupra starii bolnavilor. Pacientii din Vaslui s-au vazut insa pusi in situatia de a nu a mai avea cui sa se adreseze pentru a-si primi tratamentul de care depinde fiecare zi a vietii lor.

 

Mihaela-Tanase

Mihaela-Tanase

Autoritatile administratiei locale, in subordinea carora functioneaza spitalul din Vaslui, au semnalat cazul si la Ministerul Sanatatii. Mihaela Tanase, consilier al ministrului, a precizat intr-un comunicat ca la nivelul ambulatoriului de specialitate al spitalului mai exista un medic oncolog, insa acesta lucreaza cu jumatate de norma, avand el insusi probleme de sanatate si astfel nu poate face fata tuturor solicitarilor din partea pacientilor.

Intrucat problema nu poate fi rezolvata de pe o zi pe alta, iar tratamentul pacientlor oncologici nu poate fi intrerupt pana la gasirea unui nou medic, s-a gasit o solutie provizorie pentru a se asigura continuitatea terapiei. Astfel, la dispozitia pacientilor a fost pus un microbuz cu care acestia vor face naveta la Iasi, incepand de saptamana viitoare, in zilele de marti, miercuri si joi. Acestia vor fi din timp programati din timp la Instititul Oncologic din Iasi si isi vor continua tratamentul aici, consiliera ministrului Achimas-Cadriu dand asigurari ca niciun pacient nu va ramane fara tratament.

 

Institutul Regional de Oncologie IasiSolutia provizorie nu este insa foarte viabila pentru pacientii in stare grava, unii dintre ei nefiind transportabili, de aceea autoritatile locale continua sa caute o modalitate de a le acorda ingrijirile necesare pacientilor in judet. Una dintre variante, dupa cum a precizat Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, ar fi contractarea unor servicii medicale private pentru acesti pacienti, pana la gasirea unui nou medic specialist dispus sa lucreze in spitalul din Vaslui.

„Incercam sa gasim solutii pentru rezolvarea problemei. Transportul pacientilor la Iasi este o solutie temporara si nu la indemana multoar dintre pacienti bolnavi de cancer, care sunt in stare grava si nu sunt transportabili. Vom contracta o serie de servicii medicale, astfel incat pacientii sa beneficieze de tratament in judetul Vaslui. Precizez ca Spitalul Judetean are doi rezidenti oncologi, care cu siguranta vor veni sa lucreze in unitatea sanitara”, a precizat in acest sens presedintele CJ Vaslui.

 


Adaugati un comentariu


 

*