Angajații secției de psihiatrie din Slatina, consiliați psihologic după tragedia de sâmbătă noapte

5 martie 2018 | 0 comentarii |

Evenimentul tragic ce a avut loc în week-end chiar în incinta Spitalului Județean de Urgență Slatina, în urma căruia o asistentă a fost ucisă de un infirmier, care apoi și-a pus capăt zilelor, și-a pus puternic amprenta chiar și asupra specialiștilor obișnuiți să trateze pacienți cu afecțiuni psihice.

 

Capul de afiș al știrilor din acest week-end l-a constituit evenimentul petrecut în noaptea de sâmbătă spre duminică într-o sală de tratament a secției de psihiatrie  din cadrul SJU Slatina, unde un infirmier a ucis o asistentă cu care avea o relaie amoroasă, punându-și apoi capăt zilelor. Din păcate, nimeni nu a putut interveni pentru a împiedica tragedia, întrucât cei doi se baricadaseră în camera respectivă blocând ușa cu un pat, iar descoperirea întregii scene i-a șocat pe colegii celor doi care erau de gardă în acea noapre, dar și pe întreg personalul spitalului.

Singurul aspect pozitiv este acela că actul medical nu a fost afectat, iar cei 52 de pacienți internați în secție dormeau la momentul comiterii faptei, niciunul dintre ei neștiind nimic de cele petrecute.

Confirmarea a venit din partea ministrului Sorina Pintea, care a dispus să fie luate toate măsurile necesare pentru ca evenimentul să nu influențeze buna desfășurare a actului medical și nici starea pacienților, dat fiind faptul că este vorba de persoane vulnerabile din punct de vedere psihic.

 

Mult mai puternic a fost însă impactul negativ resimțit de medicii și personalul auxiliar aflat în tură în noaptea respectivă, dat fiind că scena teribilă a fost descoperită de angajați, iar vestea șocantă s-a răspândit rapid în spital. Au urmat apoi cercetările criminaliștilor, ridicarea cadavrelor și declarațiile pe care cei care au fost de gardă le-au dat, fiind nevoie ca directorul de îngrijiri al unității medicale să îi solicite pe asistenții medicali și îngrijitorii din celelalte ture să se prezinte la spital, pentru a asigura continuitatea actului medical.

Au reușit cu succes acest lucru, toți pacienții primindu-și tratamentul la timp și fiind menajați cu privire la evenimentul tragic produs chiar în incinta spitalului.

Medicii și personalul auxiliar, cei care au știut exact ce s-a întâmplat, unii dintre ei find chiar martori la descoperirea scenei sângeroase, au resimțit însă mult mai puternic șocul, chiar dacă obiectul activității lor este tratarea problemelor care țin de sănătatea psihică.

 

Catalin Rotea

Aceștia au fost înștiințați de conducerea unității că își vor putea lua câteva zile libere pentru a avea răgazul să își revină după șocul trăit. Managerul Cătălin Rotea a precizat și că aceștia vor beneficia de consiliere psihologică. Astfel, psihologii unității medicale vor sta în perioada următoare și la dispoziția psihiatrilor, asistenților medicali și îngrijitorilor care erau de gardă în noaptea fatidică, pentru a fi ajutați să treacă peste trauma psihologică de care au avut parte.

Având în vedere nivelul de stres la care au fost supuşi toţi angajaţii spitalului de pe tura respectivă şi faptul că au fost efectiv traumatizaţi să-şi vadă colegii în acea situaţie, am decis ca ei să beneficieze de consiliere psihologică din partea psihologilor spitalului. Întreg personalul de pe tura de noapte, cred că vorbim de şapte-opt persoane, va beneficia de această consiliere, în următoarele zile. Totodată, le-am spus că, dacă simt nevoia, pot să îşi ia câteva zile libere şi vom regla graficele de lucru, în funcţie de solicitarea lor”, a declarat managerul spitalului de psihiatrie din Slatina.

 


Adaugati un comentariu


 

*