Medic trimis după gratii pentru că a falsificat rețete

Împotriva sa a fost pronunțată o sentință definitivă de condamnare la un an de închisoare cu executare, pentru fapte comise în mod reperat, în perioada 2008-2012.

 

Un medic psihiatru din județul Constanța va ajunge la închisoare pentru următoarele 12 luni, fiind condamnat definitiv pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual, complicitate la înșelăciune, abuz în serviciu și complicitate la uz de fals, toate infracțiunile fiind comise în formă continuată. Este vorba de nu mai puțin de 115 fapte comise prin întocmirea în fals a tot atâtea rețete, care au fost remise farmaciilor cu care medicul colabora și apoi au fost decontate de CJAS Constanța, fondul asigurărilor de sănătate fiind astfel prejudiciat cu 115.037 de lei.

Faptele puse în seama medicului Daiana Lilia Brandabur au fost comise pe parcursul a aproximativ cinci ani, în perioada 2008-2012, când aceasta era încadrată la secția exterioară boli psihice de la Palazu Mare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

 

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, pe baza căruia judecătorii au pronunțat sentința definitivă și executorie, în perioada respectivă, medicul psihiatru a eliberat 115 rețete compensate integral, pe numele unor pacienți care nu aveau nici pe departe nevoie de tratament psihiatric, nu apelaseră la serviciile sale și nici nu au beneficiat de medicamentele prescrise. În timpul anchetei s-a stabilit că o parte dintre pacienții pe numele cărora fuseseră întocmite rețetele false erau pe lista altui medic curant, alții nu sufereau de niciun fel de boală psihică, iar unii chiar erau decedați.

Folosindu-se de datele acestora, medicul a întocmit pe parcursul celor 5 ani 115 rețete false, care au fost apoi remise farmaciilor din Constanța cu care aceasta colabora, fie fiind aduse direct de către dr. Diana Lilia Brandabur, fie trimise prin intermediul altor persoane.

La rândul lor, farmaciile au înaintat către CJAS Constanța rețetele falsificate, împreună cu documentația aferentă, solicitând decontarea medicamentelor prescrise și sporindu-și astfel profitul.

 

Fondul asisgurărilor de sănătate a fost astfel prejudiciat cu suma totală de 115.037 de lei, bani decontați ilegal și ajunși în conturile medicului psihiatru și al farmaciilor cu care a colaborat.

Ancheta penală în cazul său a fost demarată în luna iulie a anului 2016, și abia zilele trecute, Curtea de Apel Constanța a pronunțat o sentință definitivă și executorie, condamnând-o pe dr. Diana Lilia Brandabur la un an de închisoare cu executare. Trimisă în judecată sub control judiciar, aceasta afost achitată într-o primă fază, printr-o sentință pronunțată de Judecătoria Constanța la finele lunii martie a anului trecut.

Procurorii care au anchetat cazul au atacat această decizie în luna aprilie a aceluiași an, iar zilele trecute, Curtea de Apel Constanța a pronunțat sentința finală, medicul urmând a executa cele 12 luni de detenție, întrucât nu mai există nicio cale de atac.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*