Lipsa medicilor arunca spitalele in haos

5 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Cel mai mare spital din Moldova a fost declasificat la gradul II de competenta, de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, pentru ca nu a reusit sa asigure linii de garda complete pentru toate specializarile.

 

Spitalul Sf. Spiridon Iasi

Spitalul Sf. Spiridon Iasi

Lipsa medicilor, una dintre problemele acute ale sistemului sanitar, incepe sa produca efecte nu numai asupra pacientilor, ci chiar a spitalelor, ca entitati acreditate sa salveze vieti.

In urma unei noi evaluari facuta de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii Spitalelor, zona Moldovei a ramas fara niciun spital de inalta performanta, dupa ce spitalul Sfantul Spiridon din Iasi, singurul din aceasta regiune care era clasificat la gradul I de competenta, a fost retrogradat la un nivel inferior. Decizia a fost luata dupa ce s-a constatat ca in decursul celor cinci ani de cand fusese clasificat la nivelul maxim de competenta, spitalul nu a reusit sa isi indeplineasca planul de conformare asumat. Mai precis, siptalul iesean nu a reusit sa asigure linii de garda complete pentru specializarile Boli Infectioase, Ginecologie, Neurochirurgie, Nefrologie, Neonatologie si Psihiatrie, pacientii cu afectiuni din aceste zone fiind trimisi catre alte spitale.

La momentul incadrarii in cea mai inalta clasa de performanta, spitalul primise un plan de conformare pentru a se mentine in aceasta categorie, trebuia sa aiba toate specializarile acoperite, linii de garda si cabinete in ambulatoriu pentru toate sectiile, medici specialisti aferenti fiecarei sectii in parte si aparatura medicala performanta. Potrivit planului de conformare, spitalul trebuia sa completeze activitatea medicala si cu specialitatile care ii lipseau.

 

asistente sf. spiridonCriza de medici cu care se confrunta toate unitatile medicale din tara a facut insa ca unitatea medicala ieseana sa nu se poata conforma, in cei cinci ani scursi de la acel moment. In consecinta, anul acesta, spitalul a fost retrogradat, intrucat pacientii care au nevoie de servicii medicale de urgenta in specialitatile infectioase, ginecologie, neurochirurgie, nefrologie, neonatologie sau psihiatrie sunt trimisi in continuare catre alte spitale din oras. O alta cauza a declasificarii spitalului a fost si aceea ca nu aici nu se poate rezolva, la ora actuala, una dintre urgentele majore reprezentate de infarctul miocardic. In lipsa unei sectii sau a unui compartiment de chirurgie cardiovasculara, spitalul Sfantul Spiridon transfera pacientii cu infarct la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi, cu toate ca timpul de interventie in astfel de cazuri este vital pentru salvarea acestora. Desi pana in prezent unitatea medicala nu a reusit sa inglobeze in structura sa specialitatile lipsa, in cazuri extreme, pentru bolnavii cu politraumatism care au nevoie si de consult neurochirurgical, un medic de specialitate de la Spitalul de Neurochirurgie se deplaseaza la spitalul Sfantul Spiridon, uneori efectuand chiar interventii chirurgicale.

 

Dr. Stefan Georgescu

Dr. Stefan Georgescu

Referindu-se la aceasta situatie, directorul medical al spitalului, dr. Stefan Georgescu, a recunoscut ca „structura este incompleta din punct de vedere al serviciilor pe care le poate oferi spitalul. Ne lipsesc specialitatile de infectioase, neonatologie, chirurgie cardiovasculara, psihiatrie si ginecologie, motiv pentru care am fost declasificati si incadrati la nivelul II de compententa. Am facut demersuri pentru a explica faptul ca Spitalul de Boli Infectioase este la doi pasi de noi, la fel cum se afla in apropiere si maternitatea Cuza-Voda sau Neurochirurgia. Din punctul meu de vedere, spitalul Sfantul Spiridon fiind intr-un oras care are atatea alte unitati medicale in apropiere, unele pe specialitati care noua ne lipsesc si cu care colaboram, pierderea nivelului maxim de competenta este dureroasa, in conditiile in care dotarea si personalul nostru sunt de nivel maxim de competenta”.

Mai grav este insa ca declasificarea spitalului are drept consecinta micsorarea bugetului pe care unitatea il primeste de la CJAS. „Daca anul trecut, cand spitalul avea nivelul I de competenta, tariful pe caz a fost 1.850 lei, anul acesta, din cauza declasificarii, tariful este de 1.600 lei pe caz. Chiar daca bugetul este mai mare cu 16 milioane de lei decat bugetul de anul trecut, in conditiile in care spitalul isi mentinea gradul, bugetul era mai mare cu cel putin cinci procente”, a mai explicat directorul medical.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*