O noua metoda de tratament in Romania pentru bolanvii cu aritmie

Ablatia epicardica a fost folosita in premiera in tara noastra, interventia minim invaziva durand maxim doua ore, iar pacientul putand pleca acasaa a doua zi.

 

spitalun monzaO noua premiera medicala a fost anuntata la inceputul acestei saptamani, venind in ajutorul pacientilor care sufera de aritmie ventriculara. Este vorba despre o interventie chirurgicala minim invaziva, care s-a dovedit a fi mult mai eficienta decat metodele folosite pana acum in cazul respectivilor pacienti. Interventia se numeste ablatie epicardica si a fost realizata cu succes pentru prima data in Romania la Spitalul Monza din Capitala, de catre medicul specialist in cardiologie-artimologie Radu Vatasescu. Intr-un comunicat remis cu aceasta ocazie, conducerea spitalului, recunoscut ca centru specializat in chirurgie cardiovasculara, precizeaza ca metodele noi de tratament si preventia sunt doua necesitatati esentiale pentru a reduce mortalitatea datorata bolilor de inima, care la acest moment sunt responsabile pentru 60 la suta din numarul deceselor inregistrate in Romania, ceea ce situeaza tara noastra pe locul trei in Europa la acest capitol.

 

chirurgieTahicardiile ventriculare, asa cum sunt denumite tulburarile de ritm cardicac  cu originea in ventriculi, sunt datorate unor modificari structurale la nivelul inimii, ceea ce face ca performanta de pompare a acesteia sa fie afectata, ajungandu-se astfel in multe cazuri la insuficienta cardiaca. Statisticile arata ca intre 30 si 50 la suta dintre pacientii cu insuficienta cardica decedeaza subit din cauza aritmiilor. Specialistii spun ca in cele mai multe cazuri de tahicardie, zonele care cauzeaza aritmia sunt situate fie in grosimea peretelui inimii, fiind numite artimii intramurale, sau pe partea exterioada a suprefetei inimii, caz in care avem de-a face cu aritmii epicardice. Aceste din urma cazuri fac obiectul noii metode de tratament practicate in Romania, in conditiile in care pacientii cu aceasta afectiune nu aveau pana acum la dispozitie o metoda de tratament dedicata. Aceasta, pentru ca eficienta medicamentelor antiaritmice este limitata, mai ales in prevenirea aritmiilor, avand si puternice efecte secundare, iar defibrilatoarele inplantabile fiind ceva mai eficiente dar reprezentand risc de mortalitate din cauza socurilor electrice pe care le genereaza.

 

Dr. Radu Vatasescu

Dr. Radu Vatasescu

Interventia chirurgicala clasica, practicata pentru tahicardiile ventriculare, nu este la fel de eficienta in cazul in aritmiilor epicardice, ca in al celor intramurale. „Ablatia clasica la pacientii cu tahicardie ventriculara cu circuit pe exterior nu este la fel de eficienta precum in cazul celor cu circuit pe interior, intrucat cauterizezi pe interiorul inimii, in speranta ca vei atinge zona aritmogena aflata pe exterior”, a explicat medicul Radu Vatasescu, precizand ca in acest caz, cea mai indicata metoda de preventie si tratament este ablatia epicardica, asistata 3D, care adesea poate avea si efect curativ, pacientul nemaiavand in acest caz nevoie de medicatie ulterioara. Procedura consta in introducerea unui ac sub stern, spre deosebire de ablatiile clasice, in care cateterul este introdus printr-o vena sau artera a piciorului. Ablatia epicardica se efectueaza sub anestezie locala, dureaza maxim doua ore daca nu apar complicatii, iar pacientul poate fi externat a doua zi. „Pentru pacientii care au suferit o interventie chirurgicala pe cord, cum ar fi o interventie de bypass coronarian sau plastie de valva, procedura de ablatie epicardica trebuie uneori modificata, fiind necesar un abord chirurgical combinat cu cel epicardic” a mai precizat medicul Radu Vatasescu.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*