Screeningul oncologic, urgenta majora pentru sanatatea romanilor

20 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Medicii specialisti atrag atentia ca a crescut ingrijorator numarul pacientilor cu diferite tipuri de cancer, iar majoritatea sunt diagnosticati in stadii avansate ale bolii.

 

Prof. dr. Mircea Beuran

Prof. dr. Mircea Beuran

Reprezentantii Societatii Romane de Chirurgie au tras un nou semnal de alarma in ceea ce priveste prevalenta afectiunilor oncologice in randul populatiei din Romania. Ei au avertizat ca, pe langa faptul ca numarul de pacienti este tot mai mare, majoritatea acestora sunt diagnosticati in stadii avansate ale bolii.

Profesorul Mircea Beuran, presedintele Societatii Romane de Chirurgie, sustine ca in aceasta situatie se impune demararea urgenta a unui program national de screening oncologic, astfel incat afectiunile de acest gen sa fie descoperite in stadiile lor de inceput sau, cel putin, nu in stadiile foarte avansate, cand sansele de supravietuire sunt aproape inexistente. „Recrudescenta cancerului in Romania este in crestere. Din nefericire, sesizam stadialitatea mare, adica 3 si 4. Deja sunt stadiile care au complicatii ale bolii. In cancerologie, terapia se efectueaza dupa stadiul si tipul de celula canceroasa. Depistarea cancerului inseamna sa ai in tara un sistem de screening in care, periodic, dupa decada de varsta in care te gasesti, sa ai o ritmicitate in a fi controlat. In felul acesta, sistemul ar decanta cazurile complicate, care inseamna stadiul 3 si 4, inseamna internari, tratamente lungi, complexe, cheltuieli foarte mari pentru sistem si sanse mici pentru paciemt. In cazurile de stadiu 0, 1 si 2, in care aceasta patologie este sesizata din timp, terapia are eficienta mai mare si costuri mai mici”, a explicat medicul Mircea Beuran.

 

testare  cancer de col uterinIn acest context, presedintele Societatii Romane de Chirurgie a precizat ca rolul medicului de familie devine unul foarte important in depistarea cancerului, intrucat acesta este cel care „cel care tine lucrurile in mana intr-o populatie”. Totodata, Mircea Beuran a recomandat colegilor medici de familie ca la evaluarea pacientului sa tina cont si de aspectul genetic, pentru ca in anumite cazuri, afectiunile oncologice pot aparea chiar si la 20, 30 sau 40 de ani, pacientii avand o predispozitie spre aceste boli din cauza mostenirii genetice.

Referindu-se la pacientii diagnosticati la varste tinere cu cancer, Stefan Georgescu, vicepresedintele Societatii Romane de Chirurgie, a precizat ca in cazul acestora, formele bolii sunt foarte grave, intrucat au o biologie proprie varstei „extrem de vie si cu un prognostic foarte rau”, insistand, de asemena, pe necesitatea diagnosticarii bolii in stadiile incipiente.

 

cancerIn ceea ce priveste programul national de screening la care au facut referire, cei doi specialisti spun ca trebuie sa fie unul larg, cu acoperire foarte mare, dat fiind faptul ca patologia oncologica se manifesta la toate categoriile de varsta, de la copii pana la pacienti ajunsi la varsta a treia.

In ceea ce priveste cauzele care duc la aparitia cancerului, doctorul Beuran a precizat ca pe langa factorul genetic, alimentatia necorespunzatoare joaca un rol important, mai ales in declansarea cancerelor digestive. Totodata, toxicitatea si poluarea constituie alti doi factori esentiali care pot sa provoace cancer. Exista, de asemenea, si afectiuni benigne, care netratate la timp si corespunzator, pot duce la afectiuni maligne, intre care si cancerul. Dintre afectiunile maligne care pot avea complicatii grave, medicul specialist a enumerat boala de reflux gastro-esofagian, hernia hiatala, boala Beret, esofagitele de reflux care pot fi acide sau alcaline, gastritele care pot fi de alimentatie, alcoolice, ale fumatorilor, dar si bolile de insotire in cadrul hepatitelor cronice, al cirozelor.

 


Adaugati un comentariu


 

*