Ministerul Sanatatii va demara un program prioritar destinat pacientilor arsi

26 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Noul ministru a anuntat totodata ca a dat dispozitie imediata privind angajarea de personal specializat la noua sectie de arsi de la Floreasca, inaugurata in aprilie, dar neutilizata.

 

Patriciu Achimas-CadriuTragedia produsa in urma cu aproape o luna in clubul Colectiv a determinat o serie de schimbari, care se vor face simtite si in sistemul de Sanatate, odata cu numirea la conducerea Ministerului Sanatatii a medicului Patriciu Achimas-Cadriu. Acesta a precizat, in cadrul unei conferinte de presa pe care a sutinut-o ieri, ca ranitii din clubul Colectiv reprezinta o prioritate pentru inceputul mandatului sau.

Ministrul a anuntat totodata ca va initia si o serie de masuri pe termen mediu si lung, astfel incat pe viitor, sa se asigure o mai buna ingrijire pacientilor cu arsuri. Astfel, Achimas-Cadariu a promis ca, de anul viitor, se va demara la nivel national un nou program prioritar, destinat ingrijirii pacientilor cu arsuri, program ce se va desfasura in marile centre universitare din tara, iar pentru finantarea acestuia va fi facut un imprumut la Banca Mondiala.

Concret, in cadrul acestui program se intentioneaza constructia si reabilitarea, dupa caz, a cinci centre destinate ingrijirii bolnavilor cu arsuri, fiecare urmand a functiona in cele mai importante cinci centre universitare din tara.

 

Spital floreasca1

Spitalul Floreasca

Bugetul total care va fi alocat acestui program se ridica la 25 de milioane de euro, ministrul Sanatatii precizand ca cele cinci centre vor respecta cu strictete standardele europene, iar constructia sau reabilitarea celor deja existente se vor face prin consultarea unor experti internationali. Totodata, programul isi propune sa asigure medicamentele, materialele sanitare si celelalte consumabile destinate ingrijirii pacientilor cu arsuri, dupa ce acestia au depasit faza acuta.

Intrebat despre situatia celei mai preformante sectii de arsi care a fost inaugurata in luna aprilie la spitalul Floreasca dar nu a fost folosita nici macar dupa tragedia din Colectiv, ministrul a declarat ca aceasta duce lipsa de personal si de aceea nu a putut fi data, efectiv, in folosinta, chiar daca starea multora dintre pacientii raniti in clubul bucurestean impunea internarea in aceasta sectie.

 

arsi floreascaFara a face vreo referire la predecesorul sau, Patriciu Achimas-Cadriu a demontat astfel minciunile puse pe tava de fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, care afirma, dupa incendiul din Colectiv, ca sectia nu a putut fi deschisa pentru a acorda ingrijirile necesare pacientilor aflati in starea cea mai grava, pentru ca ar fi aparut o defectiune la instalatia de aer conditionat biologic. In realitate, Banicioiu nu a vrut sa recunoasca faptul ca a inaugurat cu mare fast sectia respectiva desi stia ca nu putea fi folosita din cauza lipsei de specialisti.

In acelasi context, noul ministru a mai precizat ca a dat o dispozitie expresa ca, in cel mai scurt timp, sa fie angajat personal de specialitate pe sectia respectiva, astfel incat aceasta sa devina functionala si sa poate fi transferati ranitii grav din Colectiv, a caror stare permite acest lucru.

Ministerul Sanatatii se va ocupa, de asemenea, de reintegrarea sociala si recuperarea medicala a ranitilor in incendiul de la Colectiv, colaborand cu un grup de interventie creat special pentru a gestiona cea de-a doua etapa a ingrijirilor acordate pacieniilor internati in unitatile sanitare. In acest sens, va fi realizat un plan de interventii multiple, pe mai multe directii, mai exact medicala, psihologica si sociala.

 


Adaugati un comentariu


 

*