Președintele Iohannis și premierul Cîțu, mesaje dure la adresa funcționarilor din sistemul medical, după incendiul de la Balș

29 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Șeful statului a declarat că regretă suferința pacienților afectați și transmite condoleanțe familiilor victimelor, dar a subliniat că pentru el, medicii au fost, sunt și vor fi „eroi”, iar care poartă vina sunt autoritățile, care trebuie să reformeze sistemul medical din temelii. Premierul a fost și mai dur și le-a cerut funcționarilor „să iasă din birouri și să-și facă treaba”, în caz contrar fiind amenințați că „vor pleca acasă”. 

 

Președintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după ce a discutat cu conducerea Institutului Matei Balș și cu cadrele medicale, despre incendiul din această dimineață, în urma căruia cinci pacenți și-au pierdut viața, că „problema este mult mai amplă”, iar vinovaţii vor fi sancţionaţi.

După ce a transmis condoleanțe familiilor indoliate, preşedintele i-a numit pe medici, pe asistenții și întregul personal medical „eroii mei”, lăudându-i pentru eforturile supraomeneşti şi pentru felul în care au depus eforturi supraomenești, de un an de zile, în condiții de stres, complicate, cu personal prea puțin, subliniind că „tot ce merită ei sunt laude și încurajări”.

Șeful statului a precizat, de asemenea, că referitor la incendiu a ținut legătura permanent cu forțele de intervenție și a primit „toate datele care sunt certe”, mulțumindu-le pentru modul în care au acționat.

 

Klaus Iohannis, Vlad Voiculescu

Președintele Klaus Iohannis le-a cerut însă celor care administrează sistemul și ministrului Sănătății „să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întreg sistemul de sănătate și aștept primele idei pentru a demara această reformă”, menționând că „astfel de lucruri nu trebuie să se repete. Șeful statului a mai precizat că „trebuie rapid trase nişte concluzii şi trebuie venit cu soluţii. Situaţia se repetă cumva. Am avut nu de mult o tragedie la Piatra Neamţ, avem acum aici la Balş această tragedie. Au fost incendii mai mici la alte spitale şi cu siguranţă motivele sunt diverse. Ele sunt anchetate şi anchetele vor scoate fără îndoială la lumină ce s-a întâmplat, cine este vinovat şi vinovaţii vor fi sancţionaţi, însă după părerea mea, problema este mult mai amplă, avem de-a face cu probleme structurale în spitalele din România şi am solicitat noului ministru al Sănătăţii şi la discuţia pe care am avut-o acum câteva săptămâni şi astăzi, să lucreze cu celeritate la un proiect pe reformă al sistemului de sănătate din România”, a spus Iohannis.

 

Florin Cîțu

La rândul său, prim-ministrul Florin Cîțu a avut un mesaj mult mai tranșant pentru angajații din Ministerul Sănătății și din administrație, cărora le-a transmis, după ședința de Guvern de astăzi, că dacă nu ies afară din birouri și nu-și fac treaba, vor pleca acasă. „În primul rând vreau să transmit condoleanțe famililor îndoliate, în urma tragediei de la Matei Balș din această dimineață. La câteva minute după ce a fost făcut apelul la 112, am fost contactat de domnul Raed Arafat care mi-a comunicat că există un incendiu la Institutul Matei Balș. În acel moment a fost declanșat planul roșu și din acel moment am rămas în permanent contact cu instituțiile implicate: MAI, Prefectura București, Ministerul Sănătății. I-am cerut ministrului de Interne să folosească toate resursele pentru a stabiliza cât mai rapid situația. Intervenția a fost eficientă și rapidă, iar dacă nu era așa am fi avut o altfel de situație”, a declarat premierul.

 

Florin Cîțu s-a declarat însă total nemulțumit de funcționarii din administrație și din Ministerul Sănătății, subliniind că „metehnele sistemului de sănătate din România și-au făcut simțită prezența și azi, deși au fost alocate resurse importante acestui sector”. În acest context le-a atras atenția că trebuie să înțeleagă că „nu putem merge așa mai departe. Nu putem să cheltuim 90% din resurse doar pe salarii și sporuri, trebuie să alocăm din ce în ce mai multe resurse pentru a evita astfel de tragedii”. „S-a întâmplat anul trecut și se pare că nu am învățat nimic. Așa nu mai merge. Angajaților din administrație, angajaților din ministerul Sănătății, Inspecțiile Județene de Sănătate, de Control ale ministerului Sănătății le spun: Ieșiți din birouri și faceți-vă treaba, altfel plecați cu toții acasă. Este momentul ca în România fiecare angajat din sectorul public să-și facă treaba pentru care este plătit”, a punctat premierul, menționând că pe lângă ancheta penală, Corpul său de Control și cel de la Ministerul Sănătății va prezenta un raport. cu concluziile finale, care vor sta la baza unor decizii ulterioare.

 

Ministrul Vlad Voiculescu a transmis că  tragedia de la Matei Balș reprezintă „o durere imensă” și că împreună cu toată echipa sa este „alături de pacienții și familiile celor internați la Matei Balș. Transmitem condoleanțele noastre familiilor îndoliate și vom pune în discuție modul în care guvernul poate veni în ajutorul acestora. Prioritatea mea ca ministru al Sănătății și a echipei mele a fost de a cunoaște starea pacienților care au fost afectați de acest incendiu și de a ne asigura că toți cei transferați de la Institutul Matei Balș și cei care au rămas în unitatea sanitară beneficiază de asistența medicală necesară și tratament corespunzător. Toată echipa mea este în legătură directă cu cadrele medicale din unitățile sanitare unde au fost transferați pacienții. Am desemnat deja un Secretar de Stat care împreună cu DSU va ține legătura cu spitalele și cu familiile pacienților. (…) Institutul Matei Balș este locul în care mii de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 și-au regăsit sănătatea în ultimele luni, cu eforturi semnificative din partea echipei de aici. Institutul Matei Balș este de asemenea unul dintre spitalele care au beneficiat de o finanțare robustă în ultimii ani. Până să vorbim despre sistemul de sănătate în ansamblu, trebuie să aflăm ce s-a întâmplat aici, în această noapte”.

Voiculescu promite că va face tot ce ține de el astfel încât tragedii de acest fel să nu se mai întâmple și a transmis „Condoleanțe familiilor îndoliate și tărie tuturor celorlalți”.

 

Atenția medicilor este îndreptată acum asupra pacienților care au fost transferați la alte spitale din București, aceștia fiind monitorizați permanent pentru că este posibil ca starea lor să fi fost agravată de faptul că au inhalat fum toxic până când echipele de salvare au reușit să îi evacueze din clădirea cuprinsă de flăcări. În total, au fost transferați 53 din cei 102 pacienți aflați în pavilionul afectat, ceilalți fiind mutați în alte saloane ale institutului.

Cei mai mulți pacienți au ajuns la Spitalul Sf. Ioan (11) și la Floreasca (7 din care unul a decedat). Ceilalți sunt internați la spitalele Elias (6), Universitar și Pantelimon (câte 5), la Marius Nasta, Victor Babeș și Witting câte 4, la spitalele Bagdasar Arseni și Spitalul Militar Central-ROL2 sunt câte 3 pacienți, iar câte unul la spitalul MAI Dimitrie Gerota și la spitalul Monza. Conducerile unităților medicale spun că pacienții sunt în stare stabilă și se află sub supraveghere permanentă.

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că au fost deja operaționalizate două linii telefonice la care aparținătorii pot afla informații despre pacienții transferați în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impun. Cele două numere disponibile pentru aparţinători sunt 021.2069398 şi 021.2648515.

 


Adaugati un comentariu


 

*