Un nou medicament ar putea face radioterapia mai eficientă în anumite tipuri de cancer

29 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Acesta blochează o enzimă cheie care se modifică în celulele canceroase, făcând deja obiectul altor studii, în încercarea de a îmbunătăți terapiile existente.

 

Oamenii de știință de la Universitatea din Cincinnati sunt preocupați de mai multă vreme de găsirea unor metode mai eficiente pentru tratarea cancerului la cap și gât. În cadrul studiilor efectuate, aceștia au descoperit o nouă terapie combinată care pare a fi eficientă în acest tip de cancer.

Cercetătorii au combinat radioterapia cu un medicament Telaglenastat, care oprește o enzimă cheie ce se modifică în celulele canceroase. Acest medicament a fost deja folosit în mai multe studii clinice pentru a vedea dacă ar putea îmbunătăți tratamentul diferitelor tipuri de cancer, iar cercetarea a fost publicată în revista „Cancer Letters”.

Prof. dr. Christina Wicker, coordonatorul studiului, spune că noua combinație a fost testată pe animale și a dat rezultate promițătoare și speră ca într-o zi să poată salva și viețile oamenilor. „Cu aceste rezultate și mai ales cu studiile clinice anterioare care arată că medicamentul este bine tolerat de pacienți, există potențialul de a trece mai rapid la studiile clinice privind cancerul la cap și gât”, spune Wicker, care își exprimă speranța că în viitor acest medicament va fi utilizat pentru a eficientiza tratamentele cu radiații.

 

Dr. Christina Wicker

Cercetătorii au descoperit astfel că medicamentul singur a redus creșterea celulelor canceroase ale capului și gâtului cu până la90% și a crescut eficacitatea radiațiilor la animalele cu tumori ale capului și gâtului cu 40%. La acest moment, radioterapia este cel mai frecvent tratament aplicat pacienților cu forme de cancer la cap și gât, însă chiar și în cazurile în care rezultatele sunt bune, în circa jumătate din cazuri, boala recidivează, iar răspunsul la tratament nu mai este la fel de bun ca prima dată.

Cancerul de cap și gât are un impact negativ asupra vieții pacienților, astfel că aceștia adesea nu pot înghiți, vorbi sau mânca. Până acum, nimeni nu a examinat dacă acest medicament are potențialul de a îmbunătăți radioterapia în cancerul de cap și gât. Medicamentul este bine tolerat de pacienți și provoacă efecte secundare minime, iar cu aceste rezultate și mai ales cu studiile clinice anterioare, există potențialul de a trece mai rapid în studiile clinice cu cancer de cap și gât. În viitor, sperăm ca acest medicament va fi folosit pentru a face radioterapia pentru cancerul de cap si gât mai eficientă”, a mai declarat coordonatorul studiului.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*