Un antidepresiv ar putea ajuta la tratamentul pacienților cu osteoartrită

19 februarie 2021 | 0 comentarii |

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au descoperit că medicamentul intervine în şirul de evenimente ce conduc la apariţia acestei afecţiuni, stopând progresul bolii şi chiar susţinând regenerarea cartilajului.

 

Osteoartrita este o boală degenerativă, ce conduce la uzarea treptată a cartilajul articular şi provoacă dureri acute bolnavilor, de aceea oamenii de ştiinţă se află în căutarea unor potenţiale remedii. Încă nu există un tratament pentru această boală, dar o soluție ar putea veni din partea unui medicament folosit în prezent pentru tratamentul depresiei. Descoperirea se concentrează pe o enzimă numită receptor kinază 2, cuplat cu proteina G (GRK2). O echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Pennsylvania a stabilit prin intermediul cercetărilor anterioare că activitatea acestei enzime joacă un rol esenţial în modul în care celulele proliferează în bolile cardiace şi renale, care prezintă unele paralele cu cel în care dezvoltarea patologică a celulelor cartilajului duce la osteoartrită. Oamenii de ştiinţă numesc acest proces „hipertrofie condrocitară”, însă nu au reuşit să identifice motivele care stau la baza acestuia.

In răspuns se întrezărește după ce aceștia au început să analizeze activitatea GRK2 la pacienţii suferinzi de osteoartrită sau leziuni articulare acute şi au observat niveluri ridicate ale enzimei în celulele cartilajului, sau condrocite. S-a constatat că acest lucru joacă un rol important în deteriorarea cartilajului, determinând în mod eronat celulele să distrugă cartilajul înconjurător în loc să îl menţină sănătos.

 

În continuare, cercetătorii au conceput şoareci de laborator cărora le lipsea gena pentru GRK2 în celulele cartilajului şi au constatat că acest lucru a prevenit hipertrofia condrocitelor, a stopat progresia osteoartritei şi chiar a favorizat regenerarea cartilajului. Într-un alt experiment, cercetătorii au tratat şoarecii cu un antidepresiv, numit Paroxetină, despre care se cunoaşte că este totodată un inhibitor al GRK2, și au constatat că  medicamentul a avut acelaşi efect.

Experimentele ulterioare asupra cartilajului osteoartritic cultivat, recoltat de la pacienţii supuşi unei intervenţii chirurgicale de înlocuire a genunchiului, au demonstrat din nou că Paroxetina ar putea stopa hipertrofia condrocitelor şi degradarea cartilajului. Pe baza acestor rezultate considerate promiţătoare, oamenii de ştiinţă americani speră să obţină în curând aprobarea de la autoritățile de reglementare din SUA, pentru efectuarea de studii clinice.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*