An incarcat cu realizari pentru Centrul medical Targu Mures

19 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Pe langa recordul absolut de transplanturi cardiace, medicii mureseni si-au trecut in palmares, parcursul lui 2016, o serie de premiere medicale.

 

opratie transplantBilantul activitatii desfasurate pe parcursul acestui an, in cadrul Centrului medical de la Targu Mures, este unul pozitiv, marcat printr-o serie de realizari si premiere medicale care au reconfirmat pozitia Targu Muresului in randul centrelor medicale de elita din tara si chiar din Europa.

La capitolul „realizari” se cuvine mentionat, in primul rand, noul record in realizarea de transplanturi cardiace, echipa coordonata de medicul Horatiu Suciu, de la Institutul de Urgenta de Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) reusind, in acelasi timp, si o performanta de nivel european. Pana la acest moment, la Institutul Inimii din Targu Mures au fost efectuate, cu succes, 11 transplanturi de inima in acest an, depasindu-se atat vechiul record cat si media inregistrata la nivelul centrelor de elita din Europa.

Primul transplant cardiac din anul 2016 a fost efectuat in luna februarie, iar ultimul a avut loc in urma cu cateva zile, in cursul acestei luni. Tot in domeniul transplantului cardiac s-a consemnat, in luna februarie, o premiera nationala, fiind efectuat primul transplant de cord unui pacient caruia i se montase anterior o inima artificiala. A fost primul pacient roman care a beneficiat de un astfel de dispozitiv, la un an dupa aceasta operatie beneficiind de un transplant de cord provenit de la un donator.

 

studenti medicinaIn paralel cu aceasta activitate extrem de eficienta in domeniul transplantului cardiac, la Institutul Inimii din Targu Mures au fost facute si o serie de investitii, care imbunatatesc semnificativ performantele echipelor medicale de aici. O astfel de investitie o reprezinta achizitionarea, in cursul acestui an, a unui angiograf biplan, in cadrul unui proiect derulat de institut in colaborare cu Academia de Stiinte Medicale. Aparatul a costat un milion de euro si ofera cea mai performanta metoda de diagnostic si tratament pentru toate afectiunile cardiovasculare, atat in cazul copiilor cat si al adultilor. Totodata, aparatul permite investigarea copiilor cu malformatii congenitale la nivelul inimii, cat si a adultilor cu sindroame coronariene.

Tot in acest an, IUBCvT a finalizat un proiect derulat in parteneriat cu UMF Targu Mures si UMF Cluj-Napoca, in cadrul caruia 270 de medici si asistenti medicali din tara au beneficiat de pregatire de specialitate in domeniul chirurgiei cardiovasculare si cardiologiei pediatrice, precum si al unor specialitati conexe.

 

operatieNu doar in domeniul Cardiologiei s-au evidentiat medicii mureseni in cursul acestui an, o serie de performante si premiere fiind trecute si in contul specialistilor din sfera Neurologiei si din cea a Ortopediei si Traumatologiei.

Astfel, in cursul lunii octombrie, la Sectia de Neurologie a SCJU Targu Mures a fost folosita, cu succes, in premiera europeana, o procedura de injectare de imagini cu ajutorul unui sistem foarte performant, direct in microscopul operator, in timpul a cinci interventii pe creier.

O luna mai tarziu, in cadrul sectiei de Ortopedie a acelaiasi unitati medicale, s-a efectuat cu succes primul implant de grefa masiva de os cortical provenita de la o banca de tesut din Romania, care functioneaza la spitalul Colentina. A fost vorba de un fragment osos de circa 10 centimetri, implantat unui pacient de 30 de ani care suferise un accident grav de circulatie in luna aprilie, implantul de grefa osoasa salvandu-i acestuia piciorul de la amputare.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*