Cardul de sanatate, obligatoriu si in urgenta

4 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

 Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a anuntat ca se ia in calcul validarea serviciilor acordate si in urgenta cu ajutorul cardului de sanatate, exceptie facand doar pacientii aflati in stare foarte grava sau in coma.

 

card sanatateVrand sa monitorizeze mai bine modul cum se cheltuie banii in sistemul medical, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) analizeaza posibilitatea utilizarii cardului de sanatate si pentru validarea serviciilor medicale acordate in urgenta. Potrivit presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea,  pacientii ajunsi in urgente ar puitea fi obloigati, si ei, sa prezinte cardul de sanatate, pentru ca serviciile medicale primite sa poata fi validate, dar aceasta se va intampla numai la externare. Exceptie vor face in continuare asiguratii ajunsi la spital in stare foarte grava sau in coma si copiii, dar si pentru acestia din urma autoritatile au vehiculat intentia de a emirte card de sanatate.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate analizeaza cu specialistii posibilitatea utilizarii cardului de sanatate si pentru asiguratii care ajung la spital ca urgenta medicala. Atentie, nu vorbim de asiguratul cu politraumatism, de cel in coma sau in stare foarte grava, adica la urgenta majora de cod rosu. Vorbim de acele urgente mai mici, cum ar fi o durere de spate, de stomac sau de bila”, a precizat Vasile Ciurchea.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Presedintele CNAS a explicat ca in cazul internarilor in urgenta, cardul ar putea sa fie utilizat la externare, avand in vedere ca la internare s-ar putea ca pacientul sa nu aiba la el acest „instrument” de identificare. „Dupa ce pacientul fost tratat si urmeaza sa fie externat, la plecarea din spital, va fi utilizat cardul, astfel incat, daca omului i-a fost rau si nu s-a mai gandit la cardul de sanatate, lunadu-si cu el doar buletinul, pentru ca fara un act de identitate nu poate fi internat, la externare, cineva sa-i poata aduce cardul la spital si sa fie validat serviciul. Este o analiza pe care o facem acum, pentru anul 2016”, a mai spus Ciurchea.

El a mentionat ca de vreme ce unii medicii din spitale au folosit deja acest sistem, desi nu era obligatoriu, ar trebui ca implementarea lui sa nu constituie o problema deosebita in momentul in care va deveni obligatoriu.

 

card sanatatePacientii considera insa ca aceasta „noua gaselnita” a autoritatilor nu reprezinta decat o bariera, o piedica in plus in accesarea serviciilor de sanatate. Acestia sustin ca si asa, in 2015 s-au confruntat cu o serie de probleme din cauza disfunctionalitatilor sistemului de validare, fiind nevoiti de multe ori sa revina la medicul de familie pentru a putea fi consultati sau pentru a primi reteta cu medicamentele necesare, fie sa nu primeasca medicametele in farmacii, din aceeasi cauza.

O alta idee vehiculata de autoritati, dar contestata de majoritatea romanilor este aceea de a se extinde cardul de sanatate si la copii. Chiar daca autoritatile considera ca in acest fel ar avea un mai bun control asupra serviciilor de sanatate oferite minorilor, care au o pondere mare in populatie, medicii si parintii spun ca pana cand sistemul informatic nu va merge „ca pe roate”, obligativitatea utilizarii carduluii si in cazul copiilor nu ar face decat sa ingreuneze si mai mult accesul la serviciile de sanatate.

 

UPU-hol-spital_3635Copiii si pacientii care ajung la urgente sunt,  la ora actuala, singurii care beneficiaza de servicii medicale fara a avea card de sanatate. Reprezentantii CNAS au mentionat insa, inca din vara anului trecut, ca iau in obligativitatea cardului de sanatate si la urgente, pentru un control mai eficient asupra costurilor din sistem. Acum au reiterat aceasta intentie, invocand faptul ca, in ciuda masurilor luate, romanii prefera sa mearga la urgenta, fie pentru a sari peste consultatiile medicului de familie sau ale celui din ambulatorul de specialitate, fie pentru a beneficia de analize si investigatii fara a mai astepta sa le vina randul, conform programarilor pe care in mod firesc ar trebui sa le respecte, asa cum se procedeaza in alte tari europene.

Cardul de sanatate a devenit obligatoriu de la 1 septembrie 2015, data de la care este unicul instrument de validare al serviciilor medicale. In lipsa lui, asiguratii nu pot fi consultati de medicul de familie si nu pot primi retete gratuite si compensate, nu pot beneficia de bilete de trimitere catre specialistii din ambulatoriul de specialitate si nici de internarea in spitale, daca nu reprezinta o urgenta medicala. In cazul persoanelor care au refuzat cardul de sanatate, din motive religioase sau din alte motive, adeverinta de asigurat (emisa de casa de sanatate la care pacientul este arondat) este in continuare valabila si se ridica odata la trei luni.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*