CNAS si-a trimis inspectorii la cabinetele medicilor de familie

Acestia au ca misiune verificarea modului in care furnizorii de servicii medicale lucreaza cu cardurile de sanatate, urmarind in mod special depistarea celor care refuza acordarea acestor servicii pacientilor care inca nu si-au dobandit documentul.

 

coada la cnasIn ultimele doua zile, cuvantul de ordine care a caracterizat furnizarea de servicii medicale catre asigurati a fost haosul, obligativitatea folosirii cardului de sanatate de la 1 mai, creand o adevarata debandada, medicii de familie si reprezentantii CNAS acuzandu-se reciproc de proasta functionare a sistemului. In tot acest timp, pacientii au petrecut ore intregi la cozi fie la usile cabinetelor, cu cardurile in portofel, fie la ghiseele CNAS, pentru a-si obtine respectivele carduri, pentru ca apoi sa meraga cu ele le medicii de familie care sa le comunice ca nu le pot utiliza. Cam asa a aratat tabloul ultimelor doua zile, iar lucrurile nu par sa se fi schimbat prea mult in bine, atata timp cat cozile inca mai exista.

Punctul culminant al debandadei a fost atins ieri in jurul pranzului, cand reprezentantii medicilor de familie au anuntat ca sistemul informatic ce le permite activarea si utilizarea cardurilor s-a blocat si nu mai poate fi accesat cu niciun chip. In replica, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a iesit public declarand ca sistemul nu este blocat, ci doar a avut o perioada cand a functionat mai greu, acuzandu-i totodata pe reprezentantii medicilor de familie ca totul se intampla din vina lor pentru ca introduc de prea multe ori cardurile in cititoare si astfel suprasolicita sitemul.

 

medic de familie consultIn prealabil, cu o zi inainte ii facuse direct responsabil si pentru cozile create la ghiseele CNAS, intrucat existau medici care refuzasera sa acorde sercivii medicale pacientilor care se prezentasera la cabinete fara card, trimitandu-i sa-si procure instrumentele respective mai intai. Medicii respectivi au fost amenintati cu sanctiuni drastice, mergand pana la desfacerea contractului cu CNAS, desi tot reprezentantii Casei anuntasera cu doar cateva zile inainte ca de la 1 mai, niciun serviciu medical nu va mai fi acordat fara cardul de sanatate.

Iar ca sa demonstreze ca nu glumeste, Vasile Ciurchea a trimis pe teren echipele de control ale Directiei Generale de Monitorizare, Control si Antifrauda pentru verificarea conditiilor de utilizare a cardului de sanatate.

 

coada la cabinetInspectorii de la CNAS vor descinde in perioada urmatoare la toti furnizorii de servicii medicale care au contract cu Casa de Asigurari, primii vizitati urmand a fi cei la adresa carora au fost primite sesizari din partea pacientilor. Primele rezultate au fost deja anuntate intr-un comunicat, in care se precizeaza ca „s-a constatat ca la doua dintre cabinetele medicale controlate, asiguratii se aflau in sala de asteptare, iar cardurile acestora se aflau in cabinetul medicului. Un medic de familie avea afisat mesajul ca nu acorda consultatii medicale decat in baza cardului de sanatate. Cu toate acestea, echipele de control nu au constatat situatii in care pacientilor le-au fost refuzate servicii medicale pe motiv ca nu prezinta cardul de sanatate. De asemenea, s-a constatat prezenta unui numar de asigurati care solicita activarea cardului de sanatate, fara a avea nevoie de un serviciu medical”.

In document se mai precizeaza si ca asiguratii care nu au primit cardul de sanatate se pot prezenta la medic fara alte documente doveditoare, iar furnizorul are obligatia de a verifica in sistem calitatea de asigurat a pacientului din cabinetul sau. In cazul in care asiguratului nu ii este acordat serviciul medical pentru ca nu se prezinta cu cardul de sanatate, acesta trebuie sa sesizeze casa de asigurari in evidenta careia se afla sau sa sune la numarul de telefon inscriptionat pe cardul de sanatate.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

In ceea ce priveste bunul mers al sistemului nou implementat, CNAS a anuntat ca numarul serviciilor medicale si farmaceutice validate cu cardul de sanatate este in crestere, ieri fiind validate 226.339 de servicii fata de ziua anterioara cand au fost validate pe baza cardului 87.914 servicii medicale. Totodata, numarul cardurilor activate in sistem s-a dublat de la o zi la alta. Astfel, daca luni au fost activate aproximativ 120.000 de carduri, marti au fost activate 248.777 carduri. „Cifrele atesta faptul ca unii medici au inteles importanta acestui sistem si il utilizeaza. Insa, avem semnale ca, in continuare, exista medici care refuza sa acorde servicii medicale asiguratilor care nu prezinta cardul de sanatate. Acest lucru nu trebuie sa mai continue si principala grija a medicilor trebuie sa fie aceea de a acorda ajutor pacientului care vine in cabinetul sau”, a declarat Vasile Ciurchea.


Adaugati un comentariu


 

*