Conferință internațională pe tema rezistenței antimicrobiene, la București

23 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății la Bruxelles, cu ocazia audierilor în fața Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European.

 

Sorina Pintea

În cursul zilei de ieri, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a prezentat în fața Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European prioritățile pe Sănătate ale actualului mandat al României la președinția Consiliului Uniunii Europene. Audierile au avut loc la Bruxelles, cu această ocazie, Sorina Pintea anunțând ca la începutul lunii martie, România va găzdui un important eveniment internațional a cărui tema va fi rezistența la antibiotice. Conferința va avea loc pe 1 martie la București, cu participarea miniștrilor Sănătății din țările membre ale Uniunii Europene, precum și a unor specialiști renumiți din agricultura, mediu, si, bine înțeles, din domeniul medical.

România va organiza pe 1 martie 2019, la Bucureşti, o conferinţă pe tema rezistenţei la antibiotice, la care am invitat să participe miniştrii Sănătăţii din ţările membre, precum şi specialişti din mediu, din agricultură. Am adresat invitaţia şi europarlamentarilor din Comisia pentru Sănătate de a fi parte în această conferinţă, pentru că este un interes deosebit pentru această temă” este anunțul făcut de ministrul român al Sănătății.

 

În același context, Sorina Pintea s-a arătat nemulțumită de modul în care este implementat planul de acțiune european elaborat în 2017, care, în opinia sa, „a rămas doar pe hârtie”. În cadrul conferinței de la București se vor face pași concreți în această direcție, urmand să fie fixate unele termene și stabiliți indicatori de monitorizare.

În ceea ce privește audierea în fața comisiei din Parlamentul European, Sorina Pintea a precizat că vaccinarea, accesul la medicamente, mobilitatea pacienţilor în UE şi sănătatea digitală rămân în continuare prioritățile României în acest mandat la conducerea Consiliului European. „Am răspuns transparent întrebărilor adresate de către parlamentarii europeni din Comisia pentru sănătate publică. În acest context, am subliniat faptul că România va continua eforturile pentru a avansa agenda UE asupra temelor cu impact şi beneficii pentru pacienţii europeni. Scopul principal al activităţilor pe care îl avem în această perioadă îl reprezintă garanţia accesului la sănătate pentru toţi cetăţenii europeni” a mai declarat ministrul sănătății la finalul audierilor din comisie.

 

Petre Daea

Pe lângă temele propuse, pe domeniul sănătate, România are de gestionat în acest mandat și Proiectul de regulament pentru Evaluarea Tehnologiilor de Sănătate – un dosar legislativ complex, pe care l-a preluat de președinția austriacă a CE. Legat de acest dosar, Sorina Pintea a precizat că se vor face eforturi pentru a se înregistra unele progrese, în paralel cu prioritățile pe care România și le-a propus la capitolul Sănătate, în acest mandat. „Pe acest subiect, scopul nostru este acela de a continua negocierile la nivel tehnic, în cadrul reuniunilor de lucru de specialitate ale Consiliului UE, pentru a obţine un maxim de progres în dezbateri. România va informa ţările membre asupra stadiului negocierilor cu ocazia Consiliului EPSCO – Sănătate din 14 iunie. De cealaltă parte, temele propuse de către România pe domeniul Sănătăţii sunt de actualitate şi au ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi asistenţei medicale pentru pacienţii europeni, precum şi a prevenţiei”, a declarat Sorina Pintea.

În fața aceleiași comisii a fost audiat și Petre Daea, ministrul Agriculturii, care a subliniat că România va pune accent în acest mandat pe sănătatea animalelor și va continua discuţiile privind bolile majore, cu contagiozitate ridicată şi caracter transfrontalier, mai ales în contextul în care pesta porcina africană continuă să se răspândească în țările din Uniunea Europeană. Un alt subiect important pe Agricultură, pe care preşedinţia României doreşte să îl abordeze, se referă la progresele înregistrate în implementarea planului de acţiune al Uniunii Europene privind combaterea rezistenţei antimicrobiene, Petre Daea, amintind la rândul său despre conferința care va avea loc la București, pe această temă.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*