Proiectele pe Sănătate ale României, dezbătute cu oficialii europeni

7 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Întregul cabinet Dăncilă a fost prezent, zilele acestea, la Bruxelles, unde a avut loc o ședință comună a Guvernului și Comisiei Europene, în cadrul căreia România și-a prezentat prioritățile pentru viitorul mandat la conducerea Consiliului UE.

 

Au mai rămas doar câteva zile până când România va prelua, la începutul anului viitor, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, context în care, săptămâna aceasta, întregul cabinet guvernamental s-a aflat pentru două zile la Bruxelles, pentru a participa la ședința comună a Guvernului și a Comisiei Europene. Principala temă de dezbatere au constituit-o prioritățile României pe fiecare domeniu în parte în viitorul mandat la conducerea Consiliului UE, Sănătatea fiind unul dintre acestea.

Cu aceeași ocazie, ministrul Sorina Pintea a avut și o întrevedere cu  Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sănătate şi Securitate Alimentară, în cadrul căreia prioritățile României pe sănătate au fost dezbătute mai în amănunt.

Într-un comunicat remis de Ministerul Sănătății la finalul vizitei guvernamentale de la Bruxelles se reiterează faptul că România va aborda cinci teme prioritare în mandatul președinției rotative a Consiliului UE, referitoare la a rezistenţa antimicrobiană, vaccinare, acces egal la medicamente al pacienţilor din UE, mobilitatea pacienţilor şi E-Health.

Tot cu ocazia deplasării la Bruxelles, Sorina Pintea a participat și la  Conferința pentru Fonduri Structurale și Investiții ESI organizată sub patronajul comisarului european pentru Sănătate.

 

În cadrul conferinței, ministrul român al Sănătății a vorbit despre importanța rolului  fondurilor structurale pentru investiții în dezvoltarea infrastructurii sanitare și a serviciilor de sănătate. Pintea a spus că România beneficiază de circa 580 de proiecte, cu o valoare de aproximativ 1.694 de milioane de euro pe domeniul Sănătății, aflate în diferite stadii de evoluție, proiecte aparținând Ministerului Sănătății și instituțiilor subordonate, coordonate de minister și de autoritățile locale.

Ministrul român al Sănătății a mai precizat că România va implementa 10 proiecte în valoare de 32 de milioane de euro pentru întărirea capacităţii administrative în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă, proiecte ce vor avea în vedere îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul calităţii şi performanţei spitaliceşti şi în domeniul transplantului, elaborarea politicilor integrate de combatere şi control al cancerului în România, de la prevenţie, la paleaţie. „Prin Programul Operațional Capital Uman, domeniul Sănătății are un număr de 59 de proiecte – 50 sunt deja în implementare în valoare de 461 mil euro. Este pentru prima dată când se finanțează servicii medicale. Avem demarate 7 proiecte de screening, diagnostic și tratament precoce pentru diverse patologii – cancer de col uterin, cancer de sân, tuberculoză, boli hepatice, HIV/SIDA etc. Specialiștii Ministerului Sănătății și MCSI lucrează la dezvoltarea cererilor de finanțare pentru un număr de 21 proiecte în valoare de 98 de milioane de euro prin Programul Operațional Competitivitate”, a mai declarat Sorina Pintea, în cadrul conferinței de la Bruxelles.

 

Totodată, Pintea s-a lăudat cu proiectele pe care România le are în curs de implementare sau semnare, respectiv, 58 de contracte de finanţare cu valoare de 260 de milioane de euro, prin care se solicită rambursarea investiţiilor efectuate în ambulatorii sau în infrastructura de urgenţă începând cu anul 2014 şi până în prezent, în cadrul Programului Operaţional Regional. În cadrul aceluiași program, mai multe unități medicale din țară beneficiază de fonduri prin intermediul cărora  100 de ambulatorii, 180 de centre comunitare integrate şi 44 de unități de primire a urgențelor se vor reabilita, extinde şi dota. Printre unitățile beneficiare ar urma să se numele și SJU Buzău, Consiliul Județean aprobând în luna octombrie un proiect ce vizează dotarea Ambulatoriului Integrat, din fonduri obținute prin intermediul acestui program. De asemenea, tot prin Programul Operațional Regional, urmează a se demara și proiectul privind extinderea și modernizarea secției UPU a spitalului județean.

Cel mai important proiect la nivel național, cu finanțare prin același program, este cel referitor la  construcția a 3 spitale regionale de urgenţă, pentru care finanţarea europeană este de 300 de milioane de euro, restul reprezentând contribuţie naţională. Deocamdată, aceste spitale sunt doar pe hârtie.

Sorina Pintea a mai declarat că un alt program important pentru România este Programul de Cooperare Transfrontalieră, în cadrul căruia se derulează 20 de proiecte în valoare de 60 milioane euro, dintre care 8 în implementare, restul în evaluare sau contractare.

 

După discuțiile avute cu oficialii europeni, România a preluat astăzi președinția Consiliului UE în domeniul Sănătății, Sorina Pintea, primind de la omologul austriac Beate Hartinger-Klein mandatul președinției rotative a Consiliului UE.

„Începând cu 1 ianuarie 2019 vom avea responsabilitatea coordonării uneia dintre cele mai importante instituții, Consiliul Uniunii Europene. Pe domeniul Sănătății suntem pregătiți să acționăm onest si neutru pentru dezvoltarea si consolidarea proiectului european”, a declarat Sorina Pintea cu această ocazie. Aceasta a mai adăugat că președinția României pe domeniul Sănătății va continua eforturile pentru a avansa pe agenda UE asupra temelor cu impact si beneficii pentru pacienți, iar scopul urmărit de țara noastră pe timpul mandatului este garanția accesului la sănătate pentru toți cetățenii europeni.

Nu în ultimul rând, ministrul a dat asigurări că România va depune toate eforturile pentru un progres asupra dosarului legislativ privind Proiectul de regulament pentru Evaluarea Tehnologiilor de Sănătate.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*