Traumatismele cranio-cerebrale, accidentele care dau „dureri de cap” la propriu si la figurat

14 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

In Romania se inregistreaza anual 60.000 de cazuri noi, ceea ce inseamna ca un romana sufera la 8 minute un astfel de accident.

 

Dr. Dafin Muresanu

Dr. Dafin Muresanu

Dintre pacientii care ajung la spital ca urmare a diferite traumatisme, cea mai mare pondere o au cei cu traumatisme cranio-cerebrale, numarul pacientilor care au suferit astfel de accidente reprezentand aproximatix 40 la suta din numarul total al traumatismelor contabilizate de medici. In plus, in asociere cu alte traumatisme, ponderea traumatismelor cranio-cerebrale creste la 60-65 la suta, medicii constatand o crestere progresiva de la an la an a numarului de astfel de cazuri. S-a ajuns astfel ca in prezent, in Romania, frecventa producerii de traumatisme cranio-cerebrale sa fie de unu la opt minute, anual, inregistrandu-se peste 60.000 de cazuri noi, ceea ce face ca incidenta sa fie de 300 de cazuri la suta de mii de locuitori. Datele au fost comunicate de presedintele Societatii de Neurologie din Romania si Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii, medicul Dafin Muresanu, cu prilejul inceperii  celei de-a 12-a conferinte anuale a Academiei Mondiale Multidisciplinare de Neurotraumatologie, pe care Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii o organizeaza in perioada 14-17 noiembrie in Dubai.

 

traumatism cranio-cerebralAcesta a mai precizart ca traumatismele cranio-cerebrale constituie in Romania principala cauza de deces in randul persoanelor sub 40 de ani si reprezinta 25-30 la suta dintre cauzele care provoaca invaliditate. Totodata, traumatismele cranio-cerebrale constituie cauza a aproximativ doua treimi din decesele posttraumatice, fiind si cel cel mai frecvent generator de handicap permanent posttraumatic. Medicul a mai atras atentia ca toti pacientii cu traumatism cranio-cerebral  sever si 75 la suta dintre cei care au suferit o forma medie, raman cu dizabilitati fizice si psihice.

La nivelul continentului, datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii indica faptul ca 11,5 milioane de europeni care au supravietuit in urma traumatismelor cranio-cerebrale prezinta astazi dizabilitati fizice sau tulburari cognitive si emotionale. Totodata, in Europa sunt aproximativ 245.000 de persoane spitalizate anual cu astfel de traumatisme iar 66.000 dintre acestea mor din cauza complicatiilor. De altfel, 75 la suta dintre persoanele care au decedat in urma accidentelor rutiere au suferit un traumatism cranio-cerebral. Cu o rata a deceselor in accidente rutiere de 92 la un milion de locuitori, Romania este pe primul loc in UE, unde media acestui indicator este 52 la suta.

 

rasdiografie craniu tccIn privinta tipurilor de leziuni cerebrale produse in urma acestor traumatisme, medicul Dafin Muresanu spune ca acestea pot fi fracturi craniene, contuzii cerebrale, dilacerari cerebrale, leziuni axonale difuze, hematoame extradurale, subdurale si intracerebrale. Cat despre cauzele care au dus la cresterea progresiva a numarului de traumatisme cranio-cerebrale, medicul a declarat ca „numarul traumatismelor cranio-cerebrale este in crestere din cauza mai multor factori. De la dezvoltarea industriei auto si modul in care evolueaza tehnologia in transport, pana la inmultirea accidentelor domestice. Din datele pe care le avem, putem spune ca in Europa incidenta oscileaza intre 1,4 milioane si 1,6 milioane, majoritatea victimelor ajungand sa fie tratate in regim de urgenta”.


Adaugati un comentariu


 

*