Lipsa centrelor de neuroreabilitate, principala problema a neurologiei romanesti

Problema a fost semnalata in deschiderea Scolii Internationale de Vara de Neurologie, de la Eforie Nord, de catre presedintele Societatii Nationale de Neurologie din Romania, prof. dr. Dafin Muresanu.

 

neurologieIn aceste zile, in statiunea Eforie Nord se desfasoara lucrarile celei de-a IX-a editie a Scolii Internationale de Vara de Neurologie, manifestare ai carei amfitrioni sunt dr. Natan Bornstein, de la Universitatea din Tel Aviv, dr. Dafin Muresanu, profesor la UMF Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania, si dr. Ovidiu Bajenaru, profesor la UMF Carol Davila din Bucuresti, presedinte de onoare al SNR.

Lucrarile scolii de vara au debutat ieri si se vor incheia pe data de 10 iulie, timp in care specialistii prezenti pe malul marii vor dezbate cele mai actuale probleme din domeniul neurologiei.

In prima zi a manifestarii, medicul Dafin Muresanu a facut o „radiografie” a stituatiei in care se afla la ora actuala neurologia in sistemul medical romanesc, subliniind ca principalul avantaj este acela ca pacientii romani au mult mai usor acces la un specialist competent decat cei din alte tari, intrucat „sistemul de sanatate din Romania este foarte generos, in timp ce, in sistemul occidental, pacientul este filtrat de medicul de familie”.

 

Dr. Dafin Muresanu

Dr. Dafin Muresanu

Presedintele Societatii de Neurologie din Romania a aratat insa ca aceasta accesibilitate, care constituie un avantaj, este pusa in umbra de lipsa centrelor de neuroreabilitare, in care pacientii cu afectiuni neurologice sa se poata recupera sub supravegherea unui personal calificat. Pe langa aceasta, dr. Muresanu a mai enumerat si alte puncte slabe ale acestui sector. „Legat de tratamente, accesabilitatea in Romania este mai mult decat rezonabila. Romania face eforturi vizibile si asigura medicamentele necesare. De aici incolo lucrurile se complica putin. Mai sunt unele lucruri de facut, mai ales in ceea ce priveste patologia vasculara acuta si unitatile pentru accidentul vascular cerebral, care trebuie dezvoltate mai mult in Romamia. Sigur, exista o precoupare din acest punct de vedere si s-au realizat cativa pasi. De asemenea, trebuie dezvoltate programele de preventie secundara”, a precizat acesta in prima zi a scolii de vara de la Eforie Nord.

 

3 recuperareCea mai mare problema o constituie insa, potrivit opiniei specialistilor, lipsa centrelor de neuroreabilitare, care constituie o parte extrem de  importanta si indispensabila in terapia pacientilor cu afectiuni neurologice. Conform spuselor dr. Muresanu,, la ora actuala exista doar doua mari spitale de reabilitare in tara, mai precis cel de la Iasi si cel de la Cluj, carora li se mai adauga alte cateva centre de competenta in unele judete. „Nu avem la acest moment un model care sa poata fi replicat in fiecare spital judetean si in terioriu, desi acest lucru se impune. De asemenea, avem o problema cu centrele ambulatorii de neuroreabilitare, adica neruoreabilitarea comunitara, si cu organizarea neuroreabilitarii intr-un sistem la domiciliu. Intevad ca in cinci – zece ani sistemul de neuroreabilitare din Romania va fi mult mai performant decat altele, din afara” a mai declarat Dafin Muresanu, precizand de asemenea ca pe listele de asteptare pentru terapiile noi ale bolilor neurologice sunt inscrisi cate 300-400 de pacienti.

 


Adaugati un comentariu


 

*