Legile sanatatii, aprobate pe repede-nainte, ca sa poata fi respectat angajamentul fata de FMI

6 februarie 2014 | 0 comentarii |

Eugen Nicolaescu a anuntat ca proiectele pilot privind statutul spitalelor si cresterea veniturilor medicilor si echipelor medicale vor fi aprobate in aceasta saptamana, iar in jurul datei de 20 februarie va fi finalizata si ultima forma a proiectului privind rezidentiatul.

 

medici buzau 0569Dupa ani de zile de reforma doar la nivel de intentie si dupa mai bine de o jumatate de an de consultari publice si negocieri cu profesionistii din sanatate, cu sindicatele si cu organizatiile de pacienti, actualul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, anunta ca legile sanatatii prind, in sfarsit, contur si urmeaza a fi aplicate „pe repede-nainte”, chiar daca numeroase voci ale profesionistilor din domeniu isi arata in continuare nemultumirea.

Intr-un comunicat remis Redactiei Sanatatea Buzoiana, ministrul arata ca „dupa cum stiti, saptamana trecuta a fost adoptata Ordonanta de urgenta de modificare a Legii 95/2006. Ordonanta de urgenta a constituit primul pas esential in reforma sanatatii, stabilind cadrul legal pentru introducerea celorlalte politici de reforma. Ma refer aici in primul rand la pachetul de baza, pachetul minimal si pachetul de programe nationale, dar si la alte masuri de reorganizare care sa conduca la cresterea eficientei si performantei sistemului sanitar. Urmatorii pasi legislativi sunt inaintarea catre Parlament a proiectelor de lege pe care Ministerul Sanatatii le-a avut in dezbatere publica si le-a finalizat, precum si adoptarea de catre Guvern a Hotararilor care decurg din aprobarea Ordonantei. In cursul acestei saptamani, pleaca la avizare cele doua proiecte pilot – privind statutul spitalelor si cresterea veniturilor medicilor si echipelor medicale”.

 

Coalitia profesionistilor din sanatate

Coalitia profesionistilor din sanatate

In cursul viitoarelor saptamani, Ministerul Sanatatii va trimite la avizare si proiectul de lege de modificare a Legii 95/2006, care cuprinde o serie de reglementari noi dintre care: malpraxisul, imbunatatirea activitatii colegiilor profesionale, medicina comunitara, statutul ambulantei, prevederi referitoare la medicamente, transplant, masuri de reorganizare in sistemul sanitar, se mai arata in comunicatul MS.

Potrivit ministrului Nicolaescu, in jurul datei de 20 februarie va fi finalizata si ultima forma a proiectului privind rezidentiatul, iar dupa avizare si asumarea de catre guvern, aceste proiecte vor fi inaintate spre dezbatere catre Parlament, in regim de urgenta.

La ora actuala sunt in lucru si o serie de acte normative referitoare la organizarea/reorganizarea unor structuri de specialitate din sistemul sanitar, precum Agentia Nationala de Investitii si Licitatii Nationale, Scoala Nationala de Sanatate Publica, Agentia Medicamentului, Institutul National de Sanatate Publica, Agentia de Evaluare a Tehnologiilor Medicale, Agentia Nationala de Transplt, in scopul  imbunatatirii activitatii, cresterii performantei, a eficientei, inclusiv in cheltuirea banilor publici, informeaza MS.

 

Medicii de familie

Medicii de familie

In ceea ce priveste hotararile de Guvern care tin de reforma sanatatii, Nicolaescu spune capentru a castiga timp in procesul de aprobare si aplicare, dar si pentru a asigura coerenta reglementarilor legale”, a decis ca Hotararea de guvern privind pachetul de baza sa contina atat pachetul de baza in sine, cat si normele de contractare, care erau anterior stipulate in Contractul cadru. Acestea urmeaza sa fie aprobate printr-o singura hotarare de guvern, cu doua anexe: una cuprinzand lista serviciilor oferite prin pachetul de baza, cealalta avand normele si conditiile de contractare, astfel incat Contractul cadru de sine statator nu va mai exista.

Saptamana aceasta vom finaliza discutiile cu colegii din tara cu privire la pachetul de baza, in paralel se lucreaza la normele de contractare, astfel incat aceasta hotarare sa fie aprobata de guvern in cel mai scurt timp, avand in vedere faptul ca preconizam introducerea pachetului de baza de la 1 aprilie”, a mai spus oficialul MS.

Ministerul Sanatatii, impreuna cu reprezentanti ai Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) si ai Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie  au decis, la sfarsitul saptamanii trecute, infiintarea unui grup de lucru, pentru a finaliza normele la pachetul de baza din perspectiva medicinii de familie.

 

farmacieReferitor la lista de medicamente compensate si gratuite, ministrul Eugen Nicolaescu a explicat ca in prezent se face evaluarea contestatiilor, iar din punct de vedere tehnic procedura este aproape finalizata.

Deocamdata sunt inca discutii cu producatorii de medicamente, pentru acoperirea integrala din taxa clawback a impactului financiar creat prin introducerea noii liste. Elaboram un calendar de lucru privind auditarea trimestriala, urmarirea costurilor.Vom continua dezbaterile cu privire la Strategia Nationala de Sanatate. Intentia noastra este ca ea sa fie aprobata de guvern pana la finele lunii aprilie 2014. In februarie vom organiza o dezbatere a Consiliului Tripartit de dialog social pe tema Strategie de sanatate”.

Nicolaescu a reiterat faptul ca data limita pana la care vor fi finalizate toate aceste proiecte este „15 mai 2014, astfel incat sa putem transpune in practica obiectivele de reforma asumate”.

 


Adaugati un comentariu


 

*