Guvernul Ponta III a trecut in Parlament. Nicolae Banicioiu ramane ministru la Sanatate

4 martie 2014 | 0 comentarii |

Votul anuntat in plen a fost de 346 de optiuni favorabile si 192 impotriva. In comisia de specialitate, la audieri, Banicioiu a vorbit despre prioritatile sale, despre situatia de la Institutul Cantacuzino, despre banii rezidentilor si despre taxa clawback.

 

Guvernul Ponta III,  votat de Parlament

Guvernul Ponta III, votat de Parlament

A fost anuntat, cu cateva minute in urma, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, votul prin care majoritatea optiunilor au fost exprimate pentru validarea Guvernului Ponta III. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat ca 346 de parlamentari s-au exprimat in favoarea noului Guvern (pentru validare erau necesare 288 de voturi), in timp ce 192 au fost impotriva, Hotararea fiind semnata de el si de vicepresedintele Camerei superioare, Cristian Dumitrescu, dupa ce astazi, liberalul Crin Antonescu si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Senatului.

Premierul Victor Ponta a declarat dupa vot ca spera ca noul Guvern sa inceapa sa functioneze chiar de maine, precizand ca il va contacta chiar in aceasta seara pe presedintele Basescu si ca este dispus sa adopte maine, in Guvern, masuri care sa elimine confuziile legate de programul de guvernare.

Portofoliul Sanatatii a fost atribuit, in Guvernul Ponta III, social-democratului Nicolae Banicioiu, un apropiat al premierului Victor Ponta, medic dentist de profesie si politician de vocatie.

 

banicioiuLa audierile din Comisia de specialitate, din aceasta dimineata, Banicioiu a spus ca va continua in cea mai mare parte proiectele incepute de liberalul Eugen Nicolaescu si a enumerat, printre prioritati, cresterea transparentei, reducerea arieratelor, modernizarea unitatilor sanitare, investitii in infrastructura, stimularea performantelor personalului medical si crearea conditiilor pentru revenirea specialistilor in tara.

Tot ceea ce s-a realizat in acord cu programul de guvernare USL se continua. Proiectele mari intentionez sa le continuam”, a spus Banicioiu, mentionand ca in ceea ce priveste medicii rezidenti si-a rugat colegii, chiar din momentul in care a ajuns ministru al sanatatii, sa „puna banii in miscare”, astfel ca „de vineri, au plecat banii”. Asta inseamna ca astazi si maine vor ajunge la rezidentii care „sunt platiti pentru luna trecuta”, adica nu si pentru ianuarie, asa cum era stipulat in ordonanta care a aprobat acordarea unei burse lunare de 150 de euro rezidentilor ale caror venituri nu depasesc 3.000 de lei.

 

ADN laborator In ceea ce priveste reluarea productiei de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, Banicioiu a precizat ca el sustine acest proiect si chiar este indreptatit sa creada ca „anul viitor vom produce vaccin. Singura problema este aceea de a regasi resursele necesare pentru a elimina problemele gasite de expertii OMS. Imediat dupa ce vom primi raportul OMS, il vom face public”, a mai spus Banicioiu.

Cu privire la pachetul de servicii medicale de baza, noul ministru al Sanatatii a spus ca pentru el acesta reprezinta „principala resursa de asigurare a echilibrului financiar in sistemul de sanatate”, in timp ce noul contract cadru, valabil doi ani, a fost semnat anul trecut si „ramane valabil pana la modificarea pachetului de servicii”, iar sustinerea politicilor in privinta medicilor de familie este o alta prioritate, a afirmat Nicolae Banicioiu.

Referitor la proiectul de calcul al pretului medicamentelor si cel privind taxa clawback, el a aratat ca acestea au fost amanate, dar nu retrase din dezbaterea publica si va cere „zilele viitoare un punct de vedere de la Ministerul Finantelor. Sunt chestiuni care necesita o abordare mai minutioasa”, acceptand insa ca se impune o actualizare a medicamentelor compensate si gratuite.

 

banicioiu2Nicolae Banicioiu a fost numit ministru interimar pe 26 februarie, dupa ce Eugen Nicolaescu a demisionat din Guvern impreuna cu intreaga echipa a PNL.

Odata cu votul Parlamentului, Banicioiu isi implineste visul pe care si l-a manifestat si in urma cu doi ani, de a ocupa „cu acte in regula” fotoliul de la Sanatate, atunci fiind preferat mai experimantatul Vasile Cepoi.

Social-democratul Banicioiu, fost ministru al Tineretului si Sportului, are 35 de ani, este politician de cariera si medic dentist de profesie. Este deputat de zece ani consecutiv, dar nu a facut niciodata parte din Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor. A avut patru initiative legislative de modificare a Legii Sanatatii, dar toate au fost respinse. Tot respinsa a fost si tentativa de a institui o Zi Nationala a Multipletilor, iar propunerea de infiintare a unui carnet de sanatate al copilului zace la Senat, nefiind inca discutata.

In urma cu doi ani, Banicioiu critica dur infiintarea unei linii maghiare de studiu la Universitatea de Medicina din Targu-Mures, dar acum va gira cu mana sa studierea medicinei romanesti in limba maghiara, potrivit acordul incheiat intre PSD si UDMR, in cadrul negocierilor intrarii la guvernare a formatiunii condusa de Kelemen Hunor.

Nicolae Banicioiu este casatorit cu Mihaela Prioteasa, fiica viceprimarului din Scornicesti si impreuna au facut economii de peste 112.000 Euro, conform declaratiei de avere.


Adaugati un comentariu


 

*