Premiera nationala in tratamentul chirurgical al cancerului de col uterin

15 iulie 2016 | 0 comentarii |

La spitalul Euroclinic a fost efectuata prima operatie total laparoscopica 3D de tratament conservator al acestei afectiuni, care ii ofera pacientei posibilitatea de a mai avea copii.

 

Spitalul Euroclinic

Spitalul Euroclinic

Spitalul Euroclinic din cadrul retelei private de sanatate Regina Maria si-a mai trecut in palmares o premiera nationala in domeniul chirurgical, in urma unei operatii efectuata recent de medicul primar Elvira Bratila, specialist in obstetrica-ginecologie. Este vorba despre prima operatie total laparoscopica 3D de tratament conservator al cancerului de col uterin, procedura denumita in limbaj medical trachelectomie total laparoscopica.

Prima operatie minim-invaziva de tratament conservator al cancerului de col uterin a fost efectuata in 1994 de catre medicul francez Daniel Dargent, iar de atunci, la nivel mondial, au fost realizate peste 1.000 de operatii de trachelectomie radicala, cu peste 250 de sarcini duse la termen cu succes. Intre timp, tehnicile interventionale au evoluat, iar interventia realizata la spitalul Euroclinic este prima din Romania efectuata prin laparoscopie 3D.

Frecvent, tratamentul recomandat unei femei cu cancer de col uterin, chiar si in stadiile incipiente, este histerectomia, operatie de indepartare a uterului, o optiune care i-ar oferi acesteia cea mai buna sansa de tratament al cancerului, insa care inseamna pierderea oricarei posibilitati de a mai avea vreodata o sarcina.

 

Dr. Elvira Bratila

Dr. Elvira Bratila

Principalul avantaj pentrtu pacientele operate prin metoda minim invaziva consta in faptul ca se evita histerectomia aplicata in operatiile clasice, iar in acest fel se pastreaza sansa de a mai avea copii.

Dr. Elvira Bratila a explicat ca aplicand aceasta metoda, care este de fapt o tehnologie avansata care are potentialul de a extinde domeniul de aplicare a chirurgiei minim-invazive in oncoginecologie, se da femeii sansa sa aiba in continuare o viata normala si mai ales sa poata avea copii. Avem deja o experienta importanta in trachelectomia radicala pe cale combinata laparoscopica si vaginala. Desi lucrezi din afara corpului pacientei, perceptia este ca esti in interior si operezi. Pentru chirurg, asta inseamna precizie si incredere in gesturile operatorii. Vizualizand foarte clar, poti face operatii complexe laparoscopice la paciente care au cancer, operatii care presupun disectii ganglionare in profunzimea pelvisului, rezectii si suturi de organ si interventii in apropierea unor structuri vitale si delicate, cum sunt vezica urinara, vasele si nervii”, a detaliat medicul modul in care decurge interventia.

 

laparoscopica 3dTotodata, operatia de tratament conservator al cancerului de col uterin asigura un tratament sigur al cancerului, permitand in acelasi timp pastrarea uterului femeii. Acesta reprezinta un beneficiu major pentru pacientele tinere care isi doresc copii in viitor si care astfel pot sa duca la bun sfarsit o sarcina, chiar daca au fost tratate de cancer de col uterin. Interventia chirurgicala de tratament conservator denumita operatia de trachelectomie radicala este efectuata in cazuri atent selectionate, in stadiile incipiente, in care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin.

Spitalul Euroclinic este singurul spital din Romania unde s-a practicat prima trachelectomie total laparoscopica pentru cancerul cervical in stadii incipiente. In plus, tehnica reprezinta o alta premiera fiind si prima interventie de acest fel practicata prin laparoscopie 3D.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*