A fost inaugurata cea mai moderna sectie de arsuri grave din tara

Aceasta va functiona in cadrul Spitalului Floreasca si a fost nevoie de 15 ani pentru a fi deschisa, iar in luna mai, dupa completarea personalului medical, va deveni si functionala.

 

arsi floreascaIncepand de ieri, Spitalul Floreasca din Capitala dispune de cea mai moderna unitate spitaliceasca romaneasca destinata ingrijirii pacientilor cu arsuri grave, unitate care va functiona in cadrul Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul spitalului. Este vorba, in acelasi timp, de prima unitate din tara destinata pacientilor cu arsuri foarte grave si a fost nevoie de nu mai putin de 15 ani pentru ca acest demers sa fie adus la indeplinire. Ideea infiintarii acestei unitati s-a nascut in urma cu 15 ani, odata cu un proiect ce prevedea infiintarea de astfel de unitati in toate marile centre universitare din tara. Cum insa, intre vorba si fapta este o mare diferenta, unitatea a ramas multa vreme in faza de proiect, iar cand au fost demarate primele lucrari, acestea s-au desfasurat anevoios si cu mari intreruperi, din cauza lipsei fondurilor necesare.

Constructia Unitatii de Arsi de la Floreasca a fost realizata integral cu fonduri de la Primaria Sectorului 1 si a fost finalizata in 2008. Dupa ani buni s-au gasit fonduri si pentru aparatura medicala, provenind la la Ministerul Sanatatii (4,4 milioane de euro) si din sponsorizari (89.000 de euro), iar momentul inaugurarii, asteptat de 15 ani, a avut loc ieri.

 

BanicioiuCa la orice inaugurare, ministrul Sanatatii  nu a pierdut ocazia sa se laude ca a finantat proiectul cu peste patru milioane de euro, bani investiti in aparatura si echipamente medicale de ultima generatie. „Ministerul Sanatatii a contribuit cu banii pentru echipamente, dotari, instrumentar si toata partea de infrastructura IT pentru ca toate paturile sunt monitorizate permanent si sub supraveghere video permanenta. Blocul operator este unul dintre cele mai modern sau poate cel mai modern din Estul Europei. Costurile totale s-au ridicat la 4.200.000 de euro bani dati de Ministerul Sanatatii”, a declarat Banicioiu, in cadrul festivitatii de inaugurare, adaugand ca astfel de unitati se vor infiinta si in alte mari centre universitare, precum Cluj, Iasi, Timisoara si Targu Mures, cu bani de la Banca Mondiala.

 

ioan lascarUnitatea medicala are sase paturi si este complet utilata si dotata pentru a functiona independent. Clinica de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reonstructiva a fost practic, extinsa, cu cele sase paturi care s-au adaugat la alte 40 existente, este dotata cu un bloc operator complet utilat, cu aer conditionat biologic pentru tot spatiul, dar si o camera hyperbarica unica in tara. Profesorul Ioan Lascar, seful clinicii, estimeaza ca vor fi cateva zeci de cazuri grave pe an, care vor fi tratate aici. „Avem 3.500 de internări pe an. Aceasta unitate este destinata in exclusivitate arsilor grav, cu peste 50% din suprafata corpului cu arsura profunda, estimam ca vor fi probabil cateva zeci pe an“, a spus dr. Lascar, mentionand ca tot aici exista rinichi artificial pentru pacientul dializat, aparat de radiografie mobil pentru cazul in care sunt necesare interventii ortopedice etc. Din pacate, criza de medici se vede si in aceasta situatie. Desi inaugurata joi, pentru a doua oara, clinica va mai ramane inchisa insa cateva saptamani, pentru ca nu s-au facut toate angajarile.

 

Prof. dr. Ioan Lascar

Prof. dr. Ioan Lascar

In privinta personalului care va lucra in cadrul unitatii medicale, medicul Ioan Lascar a precizat ca s-a recrutat deja o parte din personalul mediu, pentru medicii specialisti s-a finalizat procedura de concurs, iar saptamana viitoare se va rezolva si problema anestezistilor.  In schema de incadrare a acestei unitati, care are sase paturi, vor lucra trei medici specialisti si primari de chirurgie plastica, doi de specialitatea anestezie-terapie intensiva si medici secundari, avand in vedere ca unitatea are si valente didactice”, a explicat profesorul Lascar, accentuand faptul ca este unica in Romania si este realizata dupa toate rigorile internationale si estimand ca va fi functionala intr-o luna.

Niciun echipament din aceasta unitate nu pleaca intr-o alta sectie, dar medici de diverse specialitati vor veni aici pentru a trata pacientul ars, de suferintele conexe. Poate fi o problema de neurochirurgie, de chirurgie abdominala, ortopedie, chirurgie toracica, orice astfel de probleme se rezolva aici, apeland la colegii din spitalul nostru. Unitatea este destinata bolnavilor arsi grav, cu arsuri profunde pe mai mult de 50 la suta din suprafata corporala. Bolnavul ars grav este cel mai complex si mai costisitor pacient imaginabil. Unitatea dispune de toate dotarile pentru a putea beneficia de asistenta chirurgicala multidisciplinara”, a mai spus dr. Ioan Lascar.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*