Pacienti cu cancer din sase judete, nevoiti sa-si intrerupa tratamentul

Din cauza defectarii aparatului de cobaltoterapie aflat in dotarea Spitalului Judetean de Urgenta din Galati, aproximativ 170 de bolnavi cu cancer sunt nevoiti sa intrerupa terapia.

 

SJU Galati

SJU Galati

Aparatura invechita din spitale pune din nou probleme medicilor, dar mai ales pacientilo cu boli grave. Aproximativ 170 de oameni sunt pusi in situatia de a-si intrerupe tratamentul pentru cancer, din cauza ca aparatul de cobaltoterapie de la spitalul din Galati s-a defectat si ar putea fi repus in functiune cel mai devreme intr-o luna.

La Galati vin pentru tratament oncologic atat pacienti din judet cat si din Braila, Vrancea, Tulcea, Vaslui si Bacau. Acestia au fost anuntati zilele trecute ca trebuie sa isi intrerupa tratamentul, deoarece aparatul de cobaltoterapie s-a defectat. Mai precis, este vorba de o defectiune la kit-ul de calculatoare, survenita la scurt timp dupa ce tocmai fusese inlocuit tubul ce cobalt. Conform spuselor managerului spitalului din Galati, medicul Mihaela Debita, remedierea defectiunii ar putea dura cel putin o luna, intrucat trebuie urmate unele proceduri. „Saptamana trecuta am obtinut concluziile firmei de service, insa cum aparatul este produs in Canada, firma de reparatii trebuie sa intervina acolo pentru a obtine oferte de pret, iar acest lucru presupune timp. Acest lucru ar putea dura cel putin o luna, ceea ce nu ne avantajeaza, insa nu avem incotro, pentru ca nu putem sari peste regulile de achizitie”, a declarat aceasta.

 

Intre timp, pacientii continua sa vina la spitalul din Galati, fiind nevoiti sa astepte ore in sir pe holuri pentru ca medicii sa le ofere o solutie alternativa. La acest moment, 90 de pacienti din cele cinci judete se afla in terapie, iar alti 80 sunt pe listele de asteptare, pana la sfarsitul anului. „S-a incercat, din partea Serviciului de Radioterapie, sa se obtina o redirijare, o replanificare. Doar urgentele, am reusit sa obtinem acceptul, vor fi dirijate catre Institutul Oncologic din Bucuresti. In rest, fiecare are liste de asteptare. Iasiul are probleme la unul din aparate, iar Brasovul presupune costuri pe care trebuie sa le asigure pacientul, pentru ca e vorba de zona privata”, a mai precizat managerul spitalului din Galati.

La randul sau, medicul Laura Rebegea, specializat in oncologie si radioterapie, a declarat ca „din pacate sunt pacienti la care radioterapia se efectueaza cu intentie curativa si atunci inseamna vindecare. Vorbim de stadiul 1 si 2 de boala. Si radioterapia cu intentie paleativa, la care se imbunatateste calitatea vietii. 40 – 50 la suta din pacientii care sunt acum in tratament au indicatie de radioterapie paleativa si vorbim aici de metastaze cerebrale, de sindroame de compresiune medulara, pacienti cu hemoragii, la care singura solutie este radioterapia”.

 

Spitalul Militar-inaugurare-dusa-banicioiu1In urma cu o luna, cand participa la inaugurarea Sectiei de Radioterapie din cadrul Centrului de boli oncologice si a Blocului operator dermato-oncologic al Sectiei Clinice Dermatovenerologie sin cadrul Spitalului Militar Central, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a promis ca intr-un an si jumatate va reusi sa aduca si reteaua civila de Radioterapie la cele mai inalte standarde de dotare si functionare.

 „Este esential pentru pacientii cu boli oncologice sa beneficieze de cele mai bune conditii de tratament. Lucram la Ministerul Sanatatii la un Program National de Radioterapie, pe care il vom lansa anul viitor si care se va adresa pacientilor cu afectiuni oncologice, care se vor trata in spitalele de stat, a declarat Nicolae Banicioiu, mentionand ca Ministerul Sanatatii (MS) a semnat in acest sens un Acord cu Banca Mondiala, iar din toamna se va incepe un Program national de radioterapie care va fi finalizat in cel mult un an si jumatate.

Vom termina, dupa calculele mele, pentru ca vom avea si sprijinul autoritatilor locale, suntem in cateva puncte destul de avansati, la nivelul finalizarii de constructie de buncare. Practic, cred ca intr-un an, un an si jumatate, vom reusi sa acoperim mare parte din solicitari”, a mai spus Banicioiu. De atunci insa, ministrul se ocupa mai mult de campania electorala pentru alegerile prezidentiale, in timp ce pacientii cu boli grave mor cu zile, neputandu-se trata, fie din cauza lipsei aparaturii, fie a medicatiei necesare…

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*