Avertisment OMS: Bauturile foarte fierbinti – posibil factor de risc cancerigen

25 iunie 2016 | 0 comentarii |

Studiile realizate pe animale arata ca efectele cancerigene se produc probabil la temperaturi de 65 de grade Celsius sau mai mari.

 

bauturi caldeIn aceasta perioada, cu temperaturi ridicate, medicii recomanda evitarea consumului de cafea, in general, dar putini dintre noi respectam aceasta recomandare, licoarea neagra fiind unul dintre rasfaturile pe care ni le acordam in fiecare dimineata…

Totusi, pentru a evita neplaceri si mai mari decat cele obisnuite, semnalate de medici, este bine de stiut ca cel putin trebuie evitat consumul cafelei fierbinti.

Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC), structura din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a anuntat recent ca nu exista dovezi puternice care sa arate ca una dintre cauzele aparitiei cancerului este consumul de cafea, insa avertizeaza ca bauturile foarte fierbinti sunt, foarte probabil, cancerigene. Anuntul vine dupa ce, anterior, IARC evaluase cafeaua ca fiind posibil cancerigena, insa in cea mai recenta analiza, agentia mentioneaza ca nu exista dovezi zdrobitoare care sa confirme efectul cancerigen al consumului de cafea si face trimitere la unele studii care arata ca, de fapt, cafeaua poate reduce riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer.

 

cafeaAgentia, care anul trecut a generat reactii puternice prin anuntul privind consumul de carne procesata ce poate cauza cancer, a ajuns la concluziile analizei sale in urma examinarii a peste 1.000 de studii stiintifice realizate pe oameni si animale.

Nu au existat dovezi suficiente in baza carora cafeaua sa poata fi clasificata ca fiind cancerigena sau deloc cancerigena, desi  fusese clasificata de IARC in categoria 2B, alaturi de cloroform, plumb si alte substante.

In evaluarea sa privind bauturile foarte fierbinti, IARC apreciaza insa ca studiile realizate pe animale arata ca efectele cancerigene se produc probabil la temperaturi de 65 de grade Celsius si mai mari. Mai multe experimente realizate pe soareci si sobolani au aratat ca lichidele foarte fierbinti, inclusiv apa, pot duce la dezvoltarea de tumori.

 

Gregory Hartl

Gregory Hartl

Cancerul de esofag este a opta cea mai comuna forma de cancer la nivel mondial si una dintre principalele forme de deces prin cancer, cu peste 400.000 de decese inregistrate in anul 2012.

Purtatorul de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Gregory Hartl, a mentionat ca evaluarea privind bauturile fierbinti a fost realizata pe dovezi limitate pe oameni si animale, fiind necesare mai multe cercetari in acest sens.

Gregory Hartl i-a indemnat insa pe consumatori sa fie prudenti, sa lase bauturile fierbinti sa se mai raceasca, transmitand totodata ca sfatul OMS este sa nu se consume mancaruri sau bauturi atunci cand acestea au temperaturi foarte ridicate.

IARC mentioneaza insa ca numeroase dovezi stiintifice indica faptul ca exista premise care conduc la suspiciunea ca toate bauturile care sunt consumate foarte fierbinti, inclusiv apa, cafea, ceai si alte tipuri de bauturi pot cauza cancer de esofag.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*