Specialiștii în studierea cancerului nu recomandă consumul de băuturi fierbinți

23 martie 2019 | 0 comentarii |

Încă din 2016, acestea sunt deja clasificate ca agent cancerigen de agenția de specialitate din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

 

Unele băuturi, precum ceaiurile sau cafeaua sunt consumate fierbinți, de multe persoane. Experții americani în domeniul cercetării cancerului recomandă însă ca temperatura acestor băuturi să nu fie una foarte ridicată, întrucât pe lângă riscul de a provoca unele arsuri, acestea prezintă ericolul de a favoriza apariția cancerului esofagian.

Cercetările privind legătura dintre băuturile foarte fierbinți și apariția cancerului nu sunt o noutate, încă din 2016, Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii clasificând băuturile mai fierbinți de 65 de grade, drept agent cancerigen.

Recent, cercetătorii din cadrul Societății Americane de Cancer și-au axat studiile pe influența pe care o are consumul de băuturi foarte fierbinți asupra apariției cancerului esofagian, iar concluziile publicate recent în International Journal of Cancer, au darul de a descuraja pe oricine preferă să savureze o băutură la temperaturi foarte ridicate.

 

Studiul a analizat obiceiurile de a bea a 50.045 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani care locuiau în nord-estul Iranului, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că băuturile foarte fierbinți cresc cu 90% riscul de a dezvolta cancer esofagian. Potrivit acestora, consumul zilnic a 700 de mililitri de ceai la o temperatură de 60 de grade sau mai ridicată, a fost asociat în mod constant cu o creştere în proporţie de 90% a riscului de a dezvolta boala, în comparaţie cu persoanele care au consumat băuturi la temperaturi mai scăzute. Aceștia au notat că în perioada realizării studiului, din 2004 până în 2017, au fost identificate 317 noi cazuri de cancer esofagian în rândul subiecților.

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi însă, potrivit studiului nostru, consumul de ceai foarte fierbinte poate creşte riscul apariţiei cancerului de esofag şi, prin urmare, este recomandabil să se aştepte până când băuturile se răcesc înainte de a le bea”, este sfatul pe care îl dă dr. Farhad Islam, autorul principal al studiului.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*