Mars pentru VIATA

25 martie 2017 | 0 comentarii |

Mii de buzoieni s-au alaturat, in Ziua Bunei Vestiri, celor cateva sute de mii de sustinatori ai dreptului copiilor de a se naste, din 285 de orase din Romania si Republica Moldova. 

 

Mars pentru viata2Sub genericul „Ajuta Mama si Copilul! Ei depind de tine!”, mii de romani, din 285 de orase din tara si din Republica Moldova au participat, pentru al saptelea an consecutiv, la un „Mars pentru Viata”, militand impotriva avortului. Evenimentul a avut loc, probabil nu intamplator, chiar in ziua in care crestinii ortodocsi si catolici celebreaza Buna Vestire, ziua in care Arhanghelul Gavriil a fost trimis catre Fecioara Maria din Nazaret pentru a-i vesti ca a fost aleasa de Dumnezeu sa-l aduca in lume pe Fiul Sau, spre mantuirea oamenilor.

Participantii la eveniment sustin ca desi militeaza impotriva avortului, nu cer interzicerea acestuia prin lege, ci vor sa determine autoritatile sa sustina femeile insarcinate care vor sa aduca pe lume copii, dar care au o situatie financiara proasta sau sunt abandonate de parteneri si de familie.

Peste 2.000 de buzoieni de toate varstele s-au alaturat militantilor „pentru viata” din toata tara, iar la ora 16.00 au plecat de la poarta Parcului Crang intr-un mars, pe Bulevardul Nicolae Balcescu, apoi de Bulevardul Unirii catre Catedrala Copiilor „Sfantul Sava”, iar in jurul orei 17,30 au ajuns la  Catedrala Arhiepiscopala „Inaltarea Domnului”, unde marsul s-a incheiat. Aici, participantii la eveniment au ocupat curtea locasului de cult si au asistat la slujba oficiata de un sobor de preoti dupa care, cei care au dorit, au asistat, in incinta Catedralei Arhiepiscopale, la o conferinta dedicata scriitorului si filosofului Mircea Vulcanescu.

 

Mars pentru viata5Copii, tineri si varstnici, barbati si femei insotiti de numerosi preoti din parohiile Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei au vrut sa traga in acest fel un semnal de alarma asupra numarului mare de avorturi care se fac in Romania si care, pe de o parte, au dus la scaderea natalitatii, iar pe de alta pun in pericol nu doar vietile copiilor nenascuti ci si ale mamelor care recurg la un astfel de gest.  Pe pancartele purtate de acestia era scris „Ajuta Mama si Copilul! Ei depind de tine!”, „Barbatii adevarati aleg viata” sau „Nu avorturilor!”.

In cinci orase Eparhia Buzaului si Vrancei, respectiv in Buzau, Focsani, Ramnicu Sarat, Nehoiu si Adjud, aproape 10.000 de credinciosi au participat la acest mars. Romania dovedeste astfel ca este tara in care nasterea a avut intotdeauna un rol important in dainuirea acestui popor peste veacuri, iar faptul ca au raspuns la acest semnal oameni de toate varstele si foarte multi tineri arata ca exista speranta”, a apreciat Ion Solea, presedintele Asociatiei Parintilor pentru Ora de Religie (APOR).

 

Mars pentru viata-bucurestiIn Bucuresti, peste zece mii de oameni au iesit in strada sa protesteze impotriva avortului si sa sustina dreptul la viata.

Mesajul nostru, dintotdeauna, dar in mod special in acest an, este axat pe necesitatea sprijinirii femeilor in criza de sarcina, a femeilor care vor sa nasca si se afla in situatii dificile. Sunt foarte multe femei care se confrunta cu situatii de presiune atunci cand isi anunta partenerul sau familia ca sunt insarcinate si uneori sunt chiar obligate sa faca avort, iar lucrul acesta nu e corect. Prin acest mars, nu solicitam interzicerea prin lege a avorturilor, este doar un mesaj de sustinere. Avem si masuri concrete pe care le propunem, este vorba de necesitatea ca organizatiile nonguvernamentale sa infiinteze cat mai multe centre de consiliere si sprijin care sa ajute femeile insarcinate pe tot parcursul sarcinii, a declarat Alexandra Nadane, presedinte Asociatia Studenti pentru Viata, unul dintre organizatorii evenimentului.

In Romania, sustin organizatorii, statisticile arata ca din 1958 pana in 2014, circa 22.638.755 de avorturi au fost efectuate in tara noastra, Romania situandu-se pe locul doi in lume, dupa Rusia, la numarul de avorturi raportat la populatie.

Pe de alta parte, alte studii arata ca in perioada comunista, cand avortul era interzis prin lege, peste 10.000 de femei si-au pierdut viata si sute de mii au ramas cu traume, incercand sa scape pe ascuns de sarcini nedorite, iar sute de mii de copii au fost abandonati ori s-au nascut cu malformatii cauzate de tentativele nereusite de avort.

 

mars pentru viata - rm. saratLa Ramnicu Sarat, aproximativ 1.000 de persoane s-au intalnit in fata Magazinului Victoria si au plecat, la ora 14.00, pe strada Principala, trecand prin fata Spitalul Municipal si s-au oprit in fata Primariei Municipiului, unde s-a incheiat „Marsul pentru Viata” din acest an, cu o conferinta pro-viata, in aer liber.

Alti peste 700 de buzoieni au particpat la marsul organizat, tot de la ora 14.00, la Nehoiu. Aici, paticipantii au plecat in mars de la Catedrala „Sfantul Gheorghe, au mers pe strada 1 Decembrie 1918, au trecut prin fata Spitalului Orasenesc, dupa care au trecut pe Str. Al. I. Cuza, pe DN 10 si au incheiat evenimentul tot la Catedrala „Sfantul Gheorghe”.

 „Marsul pentru viata” a avut loc in peste 285 de localitati din Romania si Republica Moldova si reprezinta una dintre cele mai importante initiative civice prin care se lupta impotriva avortului.

Organizatorii evenimentului au fost, ca in fiecare an, Asociatia Studenti pentru Viata, Fundatia pentru Copii Sfantul Sava de la Buzau, Asociatia Sfantul Stelian, ocrotitorul copiilor din Focsani, Unity in Values Association, Asociatia Parinti pentru Ora de Religie (APOR) – filialele Buzau, Vrancea, Nehoiu si Ramnicu Sarat, avand sprijinul si binecuvantarea Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei.

 

GALERIE FOTO:


Adaugati un comentariu


 

*