Aur, argint si bronz pentru tinerii speciali ai Romaniei

22 martie 2017 | 0 comentarii |

La Jocurile Olimpice Mondiale de Iarna „Special Olympics” din Austria, sportivii romani cu dizabilitati au obtinut pana acum doua medalii de aur, trei de argint si noua de bronz.

 

delegatia romaniei la deschiderea special olimpics medaliati special olimpicsZilele acestea se desfasoara, in Austria, Jocurile Mondiale de Iarna „Special Olympics”, cel mai mare eveniment sportiv umanitar din lume, la care sunt prezenti aproape 3.000 de sportivi cu dizabilitati intelectuale din 110 tari. „Sportivii romani participa pentru a patra oara la Jocuri Mondiale de Iarna Special Olympics, in conditiile in care sporturile de iarna nu sunt neaparat punctul forte al tarii noastre. Totusi, ele sunt foarte importante pentru sportivii cu dizabilitati intelectuale, intrucat ii ajuta sa isi exerseze concentrarea, sa isi coordoneze miscarile, sa planifice momentele de franare, etc.”, a declarat Cristian Ispas, director National Special Olympics Romania. „Mai mult, prin deplasarea la competitii in strainatate fara a fi insotiti de familie, sportivii nostri fac un mare pas spre cresterea independentei si a increderii in abilitatile lor, conferind, prin aceasta, incredere si familiilor lor – lucru de care au nevoie zi de zi”, a mai spus acesta.

15 sportivi speciali din Bucuresti, Arad, Brasov, Resita, Alba-Iulia, Baia Mare si Targoviste participa la „Special Olympics” in Austria, la probele de schi alpin, schi fond, patinaj artistic si snowshoeing, iar medaliile se aduna in fiecare zi, tot mai stralucitoare.

 

medalii olimpice pentru sportivii speciali din Romaniasportive specialePrima zi a Jocurilor Olimpice a adus si primele medalii pentru sportivii romani, la schi alpin. Viorel Tataru si Codrut Moldoveanu au luat medalii de argint, Nicoleta Stan si Denisa Iliescu  si-au trecut in palmares cate o medalie de bronz, iar Andrei Cupsa si Florin Ilie  s-au clasat pe locul IV, respectiv V, la slalom urias.

Finala de slalom urias, din ziua urmatoare, a adus echipei Special Olympics Romania rezultate deosebite. La nivelul incepatori, Nicoleta Stan si Denisa Iliescu au obtinut medalie de bronz, iar Codrut Moldoveanu a urcat pe locul IV. Competitia de la nivel intermediar a fost foarte dificila, dar Viorel Tataru si Andrei Cupsa au luat medalie de bronz, iar Florin Ilie s-a clasat pe locul V.

Zilele medaliilor pentru echipa Romaniei au continuat cu rezultatele obtinute la snowshoeing: Theodor Bucur si Alexandru Marinescu au obtinut medalie de aur, Maria Mosoiu – medalie de argint, iar Mara Oprea, Iulian Coltor si Oana Negrea – medalii de bronz.

 „Este extraordinar ce au reusit sa faca pana acum sportivii nostri, in conditii destul de vitrege din punctul de vedere al zapezii. Tinerii au fost incurajati de campioni olimpici si mondiali la schi alpin, Benjamin Raich si Marlies Raich, precum si de insusi presedintele Austriei, domnul Alexander Van der Bellen”, a declarat Roxana Ossian, sefa delegatiei Romaniei in Austria.

 

olimpicii romanieiskiIn paralel cu Jocurile Mondiale s-a organizat un summit international de tineret, in cadrul caruia echipe mixte de tineri cu si fara dizabilitati intelectuale creeaza si invata sa implementeze impreuna proiecte de integrare sociala in comunitatile locale. La aceasta editie, Romania este reprezentata de doua tinere (o sportiva de 20 de ani cu sindrom Down si o eleva de liceu in varsta de 18 ani) care isi propun sa aduca tinerii cu dizabilitati intelectuale mai aproape de scolile de masa si de comunitatile locale de tineri.

Nu in ultimul rand, evenimentul va gazdui un seminar international pe teme de fitness si sanatate, prin intermediul caruia sportivi cu dizabilitati intelectuale vor fi pregatiti sa ofere instruire specifica altor tineri cu dizabilitati intelectuale. O tanara sportiva Special Olympics cu sindrom Down, din Cluj-Napoca, va invata cele mai bune tehnici ToT (training of trainers) pentru a ajuta sportivi asemenea ei, dar si tineri fara dizabilitati, sa aiba o viata sanatoasa prin sport si nutritie. Proiectul va fi prima initiativa de acest gen din Romania.

 Detalii despre rezultatele remarcabile ale sportivilor speciali din intreaga lume, prezenti in Austria, pe pagina evenimentului.

*Sursa foto: Special Olympics Romania – Facebook.

 


Adaugati un comentariu


 

*