Prima aplicație mobilă care facilitează accesul nevăzătorilor pe piața muncii

30 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Aceasta face parte dintr-un proiect mai amplu, care se va derula pe parcursul a doi ani, în sprijinul celor peste 50.000 persoane cu deficiențe de vedere și apte de muncă, din România.

 

Persoanele cu deficiențe de vedere au acum la dispoziție un instrument util și ușor de utilizat, care să îi ajute să își găsească un loc de muncă adaptat nevoilor lor speciale. Este vorba de BLINDHub, o aplicație mobilă lansată în cadrul unui proiect pe care îl vor derula în parteneriat Asociaţia Nevăzătorilor din România, Universitatea din Bucureşti şi fundaţia Orange. Proiectul se va derula în perioada 2020-2022 și vine în sprijinul celor peste 50.000 de persoane cu deficiențe de vedere din România, care sunt apte de muncă, fiind finanțat ce fundația Orange cu 482.000 de lei.

Componenta principală a proiectului o reprezintă aplicaţia mobilă în care beneficiarii îşi vor putea crea, gratuit, un profil profesional complet în baza unui video CV. Companiile interesate vor avea ocazia să filtreze în baza de date şi să trimită direct solicitări de interviu către candidaţi. Materialul de tip video CV va fi realizat cu sprijinul echipei de proiect în cadrul celor două centre BLINDHub din Bucureşti sau din ţară, în cadrul evenimentelor ce vor fi organizate în 5 mari oraşe, cu scopul de a promova beneficiile aplicaţiei, atât pentru angajați, cât şi pentru angajatori.

 

Aplicația a fost creată de specialiști din cadrul Universități din București, al cărei prorector, prof. univ. dr. Magdalena Platis, a declarat că aceasta „reprezintă nu doar un simplu proiect cu o componentă digitală, ci şi o oportunitate majoră pentru comunitatea nevăzătorilor din Romania de a se conecta la mediul educaţional universitar şi la piaţa forţei de muncă. Consider că acest proiect va da naştere, pe termen lung, unui trend pozitiv de integrare în mediul universitar a studenţilor cu deficiențe de vedere”.

În același timp, Dacian Pribeanu, unul dintre experții implicați în proiect, consideră că acesta va genera o schimbare de mentalitate în ceea ce priveşte comunitatea nevăzătorilor, prin utilizarea noilor tehnologii digitale, adoptarea unei noi viziuni asupra capitalului uman reprezentat de persoanele nevăzătoare şi revoluţia tehnologică ce transformă interacţiunea nevăzătorilor cu angajatorii şi mediul educaţional.

 

Cu ocazia lansării proiectului, Tudorel Tupiluşi, președintele Asociației Nevăzătorilor din România, a declarat că „utilizarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi de acces sunt premize incontestabile ale unei reale incluziuni pentru persoanele cu deficienţă de vedere. Într-o lume digitală, BLINDHub pune împreună idei şi oportunităţi vocaţionale şi de muncă într-un spaţiu de interacţiune perfect adaptat nevoilor nevăzătorilor”.

La rândul său, președintele fundației Orange, Dana Deac a precizat cu aceeași ocazie că „prin BLINDHub ne propunem să schimbăm mentalităţi, să dărâmăm bariere şi să construim un alt mod de a fi şi de a ne raporta la cei diferiţi de noi. Construim un “nou normal” pe piaţa muncii din România, ghidată de procese empatice şi incluzive, unde cu ajutorul tehnologiei, dizabilitatea devine uşor abilitate atunci când omul are la dispoziţie resursele necesare şi mediul propice pentru a-şi atinge potenţialul maxim”.

 


Adaugati un comentariu


 

*