Riscul apariției maladiei Parkinson, amplificat de traumatismele craniene

Concluziile unui studiu efectuat ăn Statele Unite arată că riscul de a fi diagnosticat cu boala Parkinson este cu 56% mai mare în urma unei leziuni cerebrale traumatice uşoare.

 

Un grup de cercetători din Statele Unite ale Americii susțin în urma unui studiu efectuat recent că o singură lovitură la cap, chiar şi superficială, poate creşte riscul de apariţie a bolii Parkinson.

Studiul a fost realizat pe aproape 326.000 de foşti soldaţi americani, bărbaţi şi femei, iar jumătate dintre participanţi, cu vârste între 31 şi 65 de ani, au suferit leziuni cerebrale uşoare, moderate sau severe, în timp ce jumătate nu au trecut printr-o astfel de experienţă.

În decurs de 12 ani, 1.462 dintre veterani au dezvoltat boala Parkinson, iar echipa de oameni de ştiinţă a descoperit că, în comparaţie cu participanţii care nu au suferit lovituri la cap, cei care au suportat leziuni cerebrale au avut un risc cu 56% mai mare de apariţie a acestei afecţiuni.

Aceștia au mai constatat că riscul de a dezvolta boala Parkinson a crescut odată cu severitatea loviturilor în zona capului.

 

Astfel, leziunile moderate şi severe au fost asociate cu un risc de 83% mai mare, iar simptomele leziunilor cerebrale traumatice uşoare au fost definite prin pierderi scurte de conştienţă, între zero şi 30 de minute, alterarea stării de conştienţă până la 24 de ore sau pierderi de memorie de până la 24 de ore.

Autorii cercetării spun că studiul subliniază importanţa prevenirii comoţiilor, monitorizarea pe termen lung a celor care au suferit comoţii, şi necesitatea unor viitoare studii pentru investigarea altor factori de risc ai bolii Parkinson ce pot fi influenţaţi după ce o persoană suferă o contuzie. Deși a fost efectuat doar pe foști militari, rezultatele studiului ar putea avea implicaţii importante și pentru sportivi, dar şi pentru restul populaţiei.

Mai multe studii realizate de-a lungul anilor au indicat leziunile la cap ca factor de risc pentru tulburări neurodegenerative, inclusiv boala Parkinson, iar acest studiu de amploare consolidează această dovadă, mai susțin cercetătorii americani.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*