Legea pensiilor s-ar putea modifica din nou

5 mai 2018 | 0 comentarii |

O propunere legislativă aflată în dezbatere la Senat ar putea aduce vechime în muncă persoanelor care au contribuit la fondul de pensii ca antreprenori.

 

Dacă tot și-au acordat lor înșile privilegii peste privilegii, salarii și pensii la care românul de rând nici nu îndrăznește să viseze, iar multe firme mici și-au dat „duhul” din cauza poverilor fiscale la care n-au putut face față, parlamentarii noștri s-au gândit să mai arunce o „ciosvârtă” și celor care trudesc la constituirea bugetului din care ei se înfruptă.

Așa că, o propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost înregistrată la Senat, pentru dezbatere, în cursul săptămânii trecute și vizează modificarea modului în care se acordă vechimea în muncă.

Potrivit proiectului de act normativ, care conține un singur articol, dacă acesta va fi aprobat și promulgat, românii care desfășoară o activitate economică în calitate de liber întreprinzător sau care au activat ca antreprenori s-ar putea bucura de niște ani în plus de vechimea în muncă, atunci când se vor pensiona.

Astfel, o persoană care a desfășurat o activitate economică ca persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală sau întreprindere familială (inclusiv profesiile liberale) timp de minimum trei ani va primi cel puțin un an de vechime în muncă.

 

Stagiile de cotizare se vor raporta la anii de activitate în antreprenoriat, potrivit unui tabel anexat proiectului de act normativ. Astfel, angajatorii din mediul privat vor putea primi un an de vechime în muncă pentru fiecare trei ani de activitate ca persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală, întreprindere familială sau dacă au practicat o profesie liberală.

Inițiatorii propunerii legislative susțin, în expunerea de motive, că și la nivelul Parlamentului European există propuneri pe acest sens, în așa fel încât antreprenorilor să li se recunoască activitatea depusă, în condițiile în care cotizează la sistemul de asigurări sociale de două ori, o dată în calitate de angajatori și a doua oară prin contribuția aferentă angajatului.

Deși nu-i cine știe ce, noul act normativ ar putea rămâne ca și alte legi adoptate de parlamentarii noștri, uitat  în vreun sertar sau modificat, abrogat, anulat înainte de a se fi aplicat. Oricum, pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat în Parlament, promulgat de președintele României şi publicat în Monitorul Oficial.

 


Adaugati un comentariu


 

*