Mai multe ONG-uri din România cer clarificarea termenului de „voluntariat”

11 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Solicitarea adresată autorităților vine în contextul în care studenții mediciniști care au acceptat să lucreze în spitalele Covid-19 sunt considerați voluntari, deși primesc o remunerație pentru activitatea lor.

 

Un număr de 140 de organizații non-guvernamentale ale căror activități se axează în special pe voluntariat, au adresat o scrisoare deschisă Guvernului, prin care solicită clarificarea publică a termenului de „voluntariat”. Demersul vine ca urmare a deciziei autorităților de a mobiliza studenții mediciniști să lucreze ca voluntari în spitalele care îngrijesc pacienți cu Covid-19, activitate pentru care aceștia primesc și o primă de 2.500 de lei pe lună.

Fără a contesta utilitatea măsurii luate de autorități, semnatarii scrisorii deschise reamintesc faptul că Legea voluntariatului prevede în mod expres că voluntarii nu pot fi remunerați pentru munca lor, iar activitatea de voluntariat nu substituie munca plătită și nici nu poate fi echivalată cu practica profesională alocată studenţilor de la diverse specializări.

Faptul că studenții care  au acceptat benevol să lucreze în spitalele cu pacienți Covid-19 sunt numiți voluntari, deși primesc acea primă lunară, poate de naștere la confuzii, menite să aducă grave prejudicii ONG-urilor, dar și persoanelor care fac voluntariat în sensul prevăzut de lege, adică fără a fi plătite pentru această activitate.

 

Semnatarii scrisorii deschise admit că sunt esenţiale măsurile luate pentru sprijinirea sistemului medical în această perioadă, inclusiv prin suplimentarea personalului la toate nivelurile, însă cer autorităților să facă o diferențiere clară între voluntarii care îşi desfăşoară activitatea în baza Legii voluntariatului şi cei care activează în baza Statutului Personalului Voluntar din Serviciile de Urgenţă, așa cum este cazul studenților mediciniști.

Nu contestăm măsura propriu-zisă de remunerare a celor care sprijină sistemul de urgenţă în această perioadă de criză, aceasta fiind de resortul autorităţilor competente. Munca celor care se implică în aceste luni, cu dedicare şi eforturi susţinute, trebuie remunerată, recunoscută şi promovată. Însă, aceştia nu trebuie numiţi voluntari, în sensul larg al acestui concept, atâta timp cât primesc o remuneraţie pentru activitatea prestată”, se arată în scrisoarea deschisă adresată autorităților.

 

Totodată, semnatarii cer ca, atunci când momentul va fi prielnic din punct de vedere sanitar și social să fie schimbată denumirea de „voluntar” din Statutul personalului voluntar din serviciile de urgență, prin înlocuirea cu un termen mai potrivit, care să reflecte mai bine realitatea și  să nu genereze neînțelegeri sau confuzii. „De asemenea, pot fi alese alte forme de încadrare a studenților care doresc să se alăture în acest fel efortului comun din sistemul de sănătate: se  poate  folosi  contractul  de  internship  sau  chiar  contracte  de muncă cu facilități fiscale specifice. În  alte țări  precum  Franța,  de  exemplu,  există  chiar  diferențierea  termenilor,  între benevolat  și  voluntariat,  tocmai  pentru  a  permite  manifestări  diferite  ale  implicării cetățenilor. Benevolii sunt voluntarii, așa cum sunt ei definiți în România prin Legea voluntariatului, în timp ce voluntarii pot primi și compensații financiare pentru activitatea lor. De remarcat că pot fi utilizate terminologii diferite și care delimitează clar înțelegerea termenilor” se mai arată în document.

Printre semnatarii scrisorii deschise se numără și organizații importante precum Crucea Roșie din România, fundația World Vision România, SOS Satele Copiilor, asociația Observatorul Român de Sănătate și multe alte ONG-uri din țară.

 


Adaugati un comentariu


 

*