Nouă buzoieni cu afecțiuni oncologice, depistați pozitiv la testarea Covid

Aceștia au fost testați, conform procedurilor, înainte de începerea procedurilor specifice de tratament oncologic.

 

Lucrurile se înrăutățesc la nivelul județului Buzău, în ceea ce privește evoluția situației epidemiologice. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 18 cazuri noi de infecție cu noul coronavirus, între care se numără și cele două cadre medicale de la Spitalul Județean de Urgență. Astfel, de ieri până azi s-a ajuns de la 123  la 141 de cazuri de infecție confirmate în județ.

Atrage atenția faptul că din cele 18 cazuri nou confirmate în ultimele 24 de ore, jumătate sunt pacienți oncologici. Aceștia au fost testați și depistați pozitiv înainte de începerea procedurilor de tratament specifice, vârstele acestora fiind cuprinse între 46 și 78 de ani. Conform definiției de caz pentru Covid-19, pacienţii oncologici asimptomatici aflaţi în curs de chimioterapie se testează cu maxim 48 de ore înainte de fiecare cură, respectiv înainte de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare, iar cei care fac radioterapie se testează înainte de prima şedinţă şi apoi la 14 zile, până la terminarea curei. Totodată, pacienții oncologici care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale, li se cere să fie testați cu 48 de ore înainte.

 

Celor nouă pacienți oncologici li se mai adaugă o femeie de 57 de ani, testată înaintea unei intervenții chirurgicale, și doi pacienți simptomatici care se aflau internați în spații special amenajate la secțiile UPU și Pneumoftiziologie ale spitalului județean. Lista este completată de două tinere de 15 și 21 de ani, din Buzău, ambele asimptomatice, care intraseră în contact direct cu un alt pacient confirmat zilele trecute, precum și un bărbat de 73 de ani din aceeași localitate, tot asimptomatic.

Un caz aparte este cel al unei tinere mămici în vârstă de 23 de ani, care provine din focarul de la Râmnicelu și care a născut ieri, la Maternitate, ocazie cu care a și fost retestată (pacientul 130). „Tânăra mamă, care provine din focarul de la Râmnicelu, a fost izolată âncă de la internare într-un salon separat, special amenajat pentru pacienți COVID, astfel că nu a intrat în contact cu alți pacienți. Astăzi a fost transferată la spitalul din Râmnicu Sărat, pentru îngrijire specifică, sub supraveghere medicală”, menționează purtătorul de cuvânt al SJU Buzău.

Bebelușul a fost testat și el și a fost izolat în incubator, iar în cursul zilei de astăzi se așteaptă rezultatul.

 

Pentru fiecare caz în parte, Direcția de Sănătate Publică desfășoară anchete epidemiologice, pentru a identifica toate persoanele cu care au intrat în contact și a le testa, totodată încercând să identifice sursa de infecție. Astăzi, în județul Buzău se aflau în carantină instituționalizată 188 de persoane, iar în izolare la domiciliu erau 411 buzoieni, dublu față de raportarea anterioară.

Spre deosebire de situația din județul Buzău, la nivel național numărul cazurilor nou confirmate rămâne pe un trend descendent, în ultimele 24 de ore fiind consemnate 155 de noi îmbolnăviri. Îmbucurător este și faptul că a continuat să scadă și numărul pacienților aflați la Terapie Intensivă, care azi a ajuns la 195. În total, s-a ajuns la un număr de 17.191 de cazuri confirmate de la începutul pandemiei, însă numărul persoanelor vindecate a depășit azi pragul psihologic de 10.000, ajungându-se la un număr de 10.166 de persoane, care au fost deja externate.

În ceea ce privește activitatea de testare, autoritățile informează că au fost efectuate până la acest moment 322.074 de teste, iar numărul deceselor în rândul persoanelor infectate a ajuns la 1.126

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11.808 de persoane, iar alte 24.415 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

 


Adaugati un comentariu


 

*